Dosarul Banca de Economii. 10 ÎNTREBĂRI, 0 RĂSPUNSURI de la Vlad Filat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Luni formulam 10 întrebări pentru Vlad Filat, relevante pentru a ne da seama cine e sincer şi cine minte în dosarul Banca de Economii. Tot luni seara destinatarul întrebărilor a fost invitatul Lorenei Bogza, care i-a adresat o parte din întrebări În Profunzime lui Filat

Răspunsurile lui Filat cred că merită a fi analizate. Or, specificul informaţiilor primite prin audiovizual face ca să nu se memorizeze totul, politicienii fiind cei mai mari maeştri în a fugi de răspunsuri, de a răspunde şi totodată a nu răspunde nimic, prin nişte fraze lungi, dar… sterile! Iar cazul Filat este unul patologic specific de politician minciunos!

Analizând răspunsurile în scris ne putem da seama cât de minciunos este „al lor”. Deci, cum au fost „îngheţate apele” luni, În Profunzime:

Întrebare: Ne amintim cu toţii, cum Vladimir Filat a declanşat „războiul raiderilor”, anume pentru a „proteja” Banca de Economii. Cum explică Filat că în momentul când cea mai mare bancă, unica având capital majoritar de stat (pentru care a luptat cu raiderii) a fost „dăruită” ruşilor, el a luat apă în gură, iar mai apoi chiar a justificat aceasta decizie?

Răspuns: „Argumentele cu care s-a venit mie mi s-au părut pertinente pentru a lua o decizie pentru a salva banca, dar dacă legea nu este respectată trebuie să fie luate măsurile care se impun.”

Concluzii: Banca a fost “salvată de raideri” pentru a fi dăruită lui Ilan Shor. Bravo Filat!

Întrebare: Președinte al Consiliului de Administraţie al BEM în perioada celor mai mari furturi a fost Victor Bodiu, (mai apoi fostul zavhoz de la IPTEH, acum VIP, Eduar Bănăruc). Ambii sunt persoanele de la Guvern care-i sunt cele mai devotate lui Filat. Cum de s-a întâmplat că Victor Bodiu, mai apoi Bănăruc, pe lângă care nu trece neobservat niciun dolar, au trecut cu vederea furturile de sute de milioane de la BEM?

Răspuns: „Ca să fim foarte corecți, cât a fost Bodiu nu s-au acordat credite neperformante.”

Conluzie: Minciună GOGONATĂ! Din câte cunosc, din cele 1,8 miliarde de lei furate de la BEM, 450 milioane de lei au fost acordate pe timpul când banca era administrată de Bodiu. Ma adresez public lui Veaceslav Ioniţă, să pună la dispoziția presei datele când au fost efectuate aceste jafuri, până sau în timpul lui Bodiu?!

Întrebare: Cât a costat păstrarea în funcţia de preşedinte al BEM a lui Grigorii Gacichevici? Ţinem minte, că atunci cand Vladimir Filat a decis să preia controlul asupra SA Franzeluţa a recurs inclusiv la imitarea un atac cu bombă ca să-l scoată din funcţie pe omul de încredere al eternului sau rival Vlad Plahotniuc. De ce nu a procedat la fel şi în cazul lui Gacichevici? Cum explică Filat includerea lui Gacichevici în mai multe delegaţii trimise peste hotare, în care au participat impreună?

Răspuns: „Gacichevici a fost repus în funcţie de justiţia moldovenească.”

Concluzie: Nici aici Filat nu e vinovat. Admitem că justiția coruptă a decis repunerea în funcţie a lui Gacichevici. De ce în acest caz Filat n-a explicat ce căuta acest infractor “repus în funcție contrar voinței lui de justiţia coruptă” în delegațiile oficiale ale filatului?

Întrebare: Cine i-a dat indicaţii ex-viceministrului Victor Barbăneagră (membru fondator PLDM, fost consultant financiar al lui Filat şi reprezentant al statului în Consiliul BEM) să decidă emisia suplimentară de acţiuni la BEM, iar mai apoi cine i-a dat indicaţii să decidă că statul nu trebuie să subscrie la aceasta emisie?

Aici devine cel mai interesant. Vocea lui Filat a început sa tremure şi a devenit nervos.

Răspuns: „Acestea sunt supoziții şi interpretări. Dl Barbăneagră a deținut funcția de viceministru al Finanțelor şi şi-a dat demisia din motive personale pentru că acum el este în activitate antreprenorială. Nu văd cine ar fi putut să dea asemenea indicații. Eu nu eram în funcții administrative.”

Concluziile cred că sunt evidente.

Întrebare: De ce organele competente nu au anchetat această activitate a domnului Barbăneagră?

Răspuns: „Lorena, nu este vorba de o persoană sau alta. Decizia… la această tranzacţie, uitaţi-vă că intrăm în detalii şi nu cred că este corect… apar întrebări la care urmează sa fie oferite răspunsuri de cei care administrează procesul, nu de politicieni. Pentru că aici avem decizia Parlamentului, avem Banca Naţională, avem CNPF, care au luat deciziile respective şi avem decizia Guvernului ulterior.”

Concluzie: Căutaţi şi voi în bazele de date! NU există nicio decizie a Parlamentului, Băncii Naționale, Hotărâri de Guvern etc. prin care s-ar fi dispus privatizarea BEM. Unica decizie în acest sens rămâne a a fi cea a lui Barbăneagră, omul de încredere al lui Filat, de a accepta emisia suplimentară de acţiuni la BEM, iar mai apoi ca statul să nu subscrie la acea emisie! A luat această decizie Barbăneagră de unul singur? Nu cred! Pentru a confirma o dată în plus că Filat minte este suficient să-i cerem să ne prezinte aceste acte la care s-a referit, de unde ar rezulta o decizie de a da banca lui Shor.

Întrebare: Cum explică Vladmir Filat faptul, că BEM a „vândut” clădirea fostului sediu al INVESTPRIVATBANK, cu doar 1,2 milioane lei, unui oarecare ”Costică din Iaşi”, care mai apoi a pus-o în gaj tot la BEM, pentru suma de 30 de milioane de lei? Care este legătura între „Costică din Iaşi” si Ion Rusu, tot din Iaşi, care mai este şi naş de cununie al cuplului Gonţa-Filat şi tatăl „nepotului milionar” al lui Filat, Vladimir Rusu?

Răspuns: „Eu nu știu cine este acest Costică, probabil ar trebui sa întrebați pe altcineva.”

Concluzie: Nici aici Filat nu știe nimic. Dar cine-i acest „altcineva”, care ştie cine-i Costică? Dacă ar fi să-l credem pe Filat pe cuvânt, rezultă că un bun român pe nume Costică din Iaşi a venit într-o bună zi la Chişinău, s-a dus şi a cumpărat omul o clădire din centrul istoric al orașului cu prețul unei garsoniere (1,2 milioane lei), iar mai apoi s-a dus la BEM (unde Bănăruc era în Consiliul de Administrație) şi a pus-o în gaj cu 30 de milioane de lei?! Profit curat 28.8 milionare de lei! Toate astea s-au întâmplat fără ca Filat să știe?! Hahaha!

Întrebare: Cum explică Vladimir Filat faptul, că o parte din banii de la BEM au ajuns în conturile firmei aceluiaşi „nepot milionar” al său?

Răspuns: „Nepotul nu este milionar, dar ii doresc sa ajungă milionar.”

Concluzie. Epic! Filat s-a limitat prin a răspunde la a doua parte a întrebării, că nepotu-său nu-i milionar, dar a trecut cu vederea cea mai importantă parte a întrebării „Cum explică Vladimir Filat faptul, că o parte din banii de la BEM au ajuns în conturile firmei nepotului” . De fapt, cred că acesta este singurul răspuns în care Filat a spus adevărul. Nepotu-său chiar nu-i milionar, deoarece banii furaţi de la BEM sunt ai filatului şi nu ai nepotului, acesta fiind un simplu interpus. Chiar dacă recent Filat i-a spus Nataliei Morari în studioul Politica, că „investeşte mult în agricultură şi recomandă tuturor să facă la fel ca el”, iar Lorenei Bogza i-a zis peste doar câteva zile că nu are niciun ar de pământ în Moldova, toate fiind ale firmei nepotului său! Nmde… Adrian Năstase cu Mătuşa Tamara, iar Vlad Filat cu Nepotul Vladimir!

Asta este… cam tot ce (nu) a putut spune Filat despre jaful de la BEM?!

 

P.S. Mai mulţi membri PLDM au primit luni la ora 18.30 un SMS cu următorul conţinut: “Azi la ora 21 la PRO TV, Preşedintele PLDM, Dl Vlad Filat este invitatul emisiunii In profunzime. Fiţi activi, SMS-uri de sprijin!” Cei vizaţi au reacţionat imediat şi banda rulantă a fost umplută cu mesaje în stilul lui Kim Jong-il: „Bravo PLDM!”, „Bravo FILAT!”, „Suntem cu PLDM!”, „Multumim, domnule Filat pentru dreptul de a calatori Liber!”, „Vă susţinem!”, „Mulţumim pentru tot ce aţi făcut!”, „D. Filat, aveţi susţinerea noastră!”, „Comunitatea medicală vă susţine pentru fapte concrete în modernizarea sănătăţii!”, „PLDM trebuie sa-l dea afară pe Leancă din partid!”, „Lencă va candida pe lista PD!”. Asta deja e de No Comment…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole