Diluarea cetăţeniei moldoveneşti şi a „patriotismului” moldovenesc?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ultimele procese care au loc în Europa de Est devin tot mai interesante din perspectiva identitară. În special, e vorba de instituţia cetăţeniei. Basarabenii devin tot mai pestriţi în privinţa „identităţii civice” – o bună parte jinduiesc la statutul de cetăţeni ai României, Rusiei, Italiei, Bulgariei, o bună parte a populaţiei din raioanele din stânga Nistrului pe lângă „cetăţenia rmn”, sunt „disputaţi” de Republica Moldova, Rusia şi Ucraina. Fenomenul a devenit atât de masiv, încât nicio politică a guvernului de la Chişinău nu mai poate stopa aceste procese, chiar şi Ucraina, statul care interzice dubla cetăţenie, va fi nevoit să se conformeze unor astfel de tendinţe, mai devreme sau mai târziu. Recent, preşedintele Putin a declarat că Federaţia Rusă intenţionează să simplifice procedura de dobândire a cetăţeniei ruse pentru foştii cetăţeni ai URSS – acest lucru se va răsfrânge neapărat şi asupra Republicii Moldova.

În acest fel, are loc o diluare a „identităţii civice” – a fi „moldovean” este tot mai puţin echivalent cu calitatea de „cetăţean al Republicii Moldova”, devenind tot mai mult doar o identitate geografică pală. Noţiunea de „patriotism” va avea nevoie de o redefinire serioasă, pentru a crea o motivaţie solidă pentru locuitorii cu multiple cetăţenii de a rămâne fideli anume Republicii Moldova, nu oricărui alt sat. E vorba aici de aplicarea, în acest caz, a unui „marketing ideologic” inteligent, care ar avea rolul de a perpetua existenţa acestui stat.

Trebuie să răspundem la întrebare simplă: care este rostul de a fi „patriot” al Republicii Moldova pentru o persoană care are cel puţin 3-4 patrii (cetăţenii)? La sigur, moldovenismul, care este străin pentru o bună parte a populaţiei, nu poate fi o soluţie în această problemă, iar ideea construcţiei unei „naţiuni civice” este moartă din născare. Rostul existenţei noastre ca stat trebuie căutat în afara politicului şi apoi proiectat asupra sferei politice.

Aici rolul primordial revine conceptul Basarabiei – ca entitate complexă: geografică, istorică, spirituală şi etno-culturală, diferită de „Republica Moldova” – entitate politică lipsită de cultură, istorie şi tradiţie de statalitate.

Ce înseamnă Basarabia? Este expresia experienței generațiilor care au trăit aici începând cu anul 1812, este populație care are istorie comună, diferită de cea a Moldovei istorice. Basarabenii au încetat a mai fi moldoveni, chiar dacă unii mai poartă din inerție acest nume pentru că au avut un destin diferit decât cel al moldovenilor adevărați.

Identitatea civică este în disoluție, iar revalorizarea istoriei noastre, a „basarabenismului” nostru este cerință a vremurilor. Nu este vorba de o reinventare a unei noi identități, ci doar de o schimbare a accentelor şi priorităţilor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole