Despre ai noștri ruși …

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am un respect deosebit pentru cultura rusească. Pușkin, Dostoievski, Ceaicovski, Șostakovici sunt doar câțiva dintre personalitățile ruse care au marcat omenirea. Poporul rus a dat naștere și geniilor Mendeleev, Lomonosov, Slutsky, Pavlov.

Mulți dintre istorici consideră că știința, cultura rusă a avut o influență majoră asupra dezvoltării omenirii la fel ca cea franceză, engleză, americană sau germană.

Și atunci apare întrebarea, cum unii reprezentanți ai acestui măreț popor pot fi atât de disprețuitori față de cultura altor popoare? Oriunde nu am fost în lume, mereu am explicat că nu există limba moldovenească, că suntem același popor român și că avem un conflict informal cu vorbitorii de limba rusă.

Întotdeauna am spus că am un respect enorm față de poporul rus, dar nu și față de rușii care trăiesc în țara mea și calcă în picioare glia, limba, tradițiile străbune.

De ce rușii care i-am întâlnit în Franța vorbesc limba franceză? De ce rușii din Malta vorbesc malteza ? De ce rușii din Estonia vorbesc estoniană? De ce rușii din USA vorbesc engleza? Aș putea continua lanțul cu exemple din toate cele 16 țări pe care le-am vizitat.

La moment fac stagiu la o bancă în Dubai. Desigur că am întâlnit ruși. Am fost uimit de respectul lor față de cultura locală. Nu-și permit ei să încalce ceva din rânduiala arăbească. Știu ruși care și au învățat să vorbească arăbește din respect pentru acest popor.

Acum mă întreb, de ce rușii care i-am întâlnit în lume sunt demni de a fi numiți reprezentanți ai mărețului popor rus și manifestă un respect enorm față de cultura și limba țării care i-a adoptat, iar ai noștri ruși nici măcar nu încearcă să învețe limba de stat (nu mai menționez limba română pentru că mă mulțumesc și cu faptul ca toți rușii să vorbească limba de stat cel puțin)?

Sunt de acord că una dintre probleme este faptul că noi le permitem. Dar consider că ar trebui să aibă și ei o conștiință care să-i facă să realizeze importanța respectului față de limba și tradițiile poporului care i-a primit (forțat).

Cum pot acești vorbitori de limba rusă să se mândrească cu cultura lui Ceaicovski, Dostoievski dacă ei dau dovadă de incultură?

Blog Dumitru Vicol

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii