Despre achizițiile publice din RM #1

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am aproape jumătate de an de cînd ofer consultanță Agenției Achiziții Publice și cred că e timpul să bucur așteptările cititorilor mei cu niște produse din interior.

Azi mă voi referi strict la modul în care Autoritățile Contractante (instituțiile publice) definesc Obiectul de Achiziție (o definire scurtă, dar foarte clară a bunurilor, serviciilor sau lucrărilor pe care Autoritatea Contractantă(AC) intenționează să le procure).

Prima dată cînd am văzut modul în care foarte multe Obiecte de Achiziții(OA) sunt scrise, chiar mi-am pus mîinile-n cap. De multe ori, pur și simplu, nu înțelegeam ce exact s-a procurat, dat fiind că OA era descris fie foarte vag, fie prea general, fie era imposibil de discifrat. Atunci m-am gîndit că probabil AC ar avea nevoie de „servicii de redactare literară” pentru că multe din AC pur și simplu își băteau joc de limba română și de bunul simț cînd defineau OA.

Să presupunem că sunt un agent economic și sunt invitat sau aflu că există o licitație pentru „bunuri pentru întreținerea transporturilor”. Mă uit ce pot să propun eu, dar n-am de unde ști exact ce fel de bunuri se cer și cum bunurile pot ajuta la întreținerea transporturilor. Poate ei au în vedere alte bunuri decît eu pot să le ofer. Poate atît eu, cît și AO înțeleg același lucru prin această definire, dar dacă nu? Aici nu e mare problemă: dai 200 de lei (de obicei) și primești documentele de licitație și poți afla exact ce s-a avut în vedere.

Unele descrieri sunt foarte întortocheate și îți zgîrîie urechea, chiar dacă au sens. De ce nu „produse alimentare pentru copii”, dar „produse alimentare pentru alimentarea copiilor”? Ce oare ce se are în vedere prin „produse din hîrtie pentru bucătărie”? Poate s-au dorit șervețele de hîrtie? Mi-e interesant ce s-a avut în vedere prin „echipament și inventar moale”? Poate se dorește un anumit tip de mobilă? Personal, nu prea înțeleg cum arată și ce reprezintă un echipament moale.

Altele sunt foarte sofisticate și se referă de obicei la lucrări de construcții. De exemplu: „lucrări de reparație curentă a drumurilor publice din pietriș amplasate teritorial”. Astfel de descriere trebuie dată  la elevii claselor gimnaziale să o analizeze și să propună ceva mai clar și logic.

O adevărată isterie printre OA sunt inventarele. Inventare de care dorești. AC nu-ți spune exact ce-și dorește, dar face aluzii la diferite tipuri de inventare. Sunt foarte curios să știu cum trebuie să arate un „inventar de o singură folosință”.

Alt lucru pe care nu-l pot înțelege sunt mărfurile. Ele pot să fie de uz gospodăresc, de gospodărie, gospodărești, de uz casnic etc. Ce exact înseamnă mărfuri gospodărești? Idee n-am. Nu știu dacă mătura e marfă gospodărească, sau poate un ceainic e o marfă gospodărească. Nu contează, gospodari să fim, vorba ceea! Dar ce înseamnă mărfuri electrice? Este vorba de motoare electrice, tablouri electrice, lămpi electrice, accesorii electrice, pompe electrice, condensatoare electrice sau de altceva?

Încerc să-mi imaginez ce înseamnă și „protocol clinic instituțional”, ca să-mi pot imagina și cum arată mai multe astfel de protocoale.

Unele dintre OA nu spun mare lucru. „Servicii de întreținere”, bunăoară. A cui întreținere? Încearcă de ghicește.

Foarte mult mi-a plăcut expresia „substanțe consumabile medicale” și nu știu dacă este vorba de medicamente sau de altceva… Nu știu și ce se are în vedere prin „consumabile” în acest caz.

Aș mai vrea să știu și ce exact conțin „serviciile cu caracter cultural artistic”. Este vorba de un concert sau de un spectacol sau de o serie de concerte și spectacole. Sau e vorba de cu totul altceva.

Dacă aveți ceva lucrări de lichidare, puteți să vă adresați la DETS Ciocana. Ei au nevoie de așa lucrări cîteodată. Nu știu ce înseamnă lucrări de lichidare, dar mă bucur că nu este vorba de servicii de lichidare.

Poate nu toate 24 dintre cele titluri incluse în formularul de jos vi s-au părut spectaculoase, unele poate vi s-au părut clare, nu neg. Mai jos puteți alege cîteva care vi s-au părut cel mai mult și să vă dați cu părerea.

Pentru cîrcotași menționez că public aceste date nu „for fun”, dat fiind că promovez intens implementarea CPV (Vocabularului Comun al Achizițiilor), ce este utilizat în țările Uniunii Europene și care prezintă un clasificator al bunurilor, serviciilor și lucrărilor. Cu ajutorul CPV, poți afla foarte exact despre ce OA este vorba, conform codurilor utilizate. O altă comoditate este că se poate de înțeles OA în baza codurilor CPV, indiferent de limba în care vorbești. Puteți să aflați mai multe despre CPV pe site-ul www.cpv.ro.

Sper că după ce voi publica acest articol, Guvernul va emite mai rapid HG ce va reglementa implementarea CPV în Moldova. Planul de acțiuni deja l-am elaborat, urmează doar să intre în vigoare HG.

Iată și formularul, facem top pentru primul trimestru 2011. În al doilea trimestru sunt cîteva „perle” și mai și, dar le voi prezenta mai apoi 🙂
Click aici dacă nu apare formularul
Loading…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii