Decembrie, luna vânătorilor şi contrabandiştilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În decembrie toată lumea e preocupată de bilanţurile anului. La fel au făcut şi guvernanţii moldoveni. Au făcut totalurile performanţelor. Buni ortodocşi fiind, după un post îndelungat, politicienii din AIE au intrat în Sfintele Sărbători şi în noul an fără păcate, curaţi ca lacrima! Cu toţii au mers, împreună sau în grupuri separate, mai mari sau mai mici, la o distanţă mai mare sau mai mică între ei, la vânătoare. Conform statutului, n-au mers să vâneze, ca prostimea, raţe  sau iepuri. Unii din ei au vânat mistreţi în rezervaţii, alţii – oameni, alţii – ţigări de contrabandă.

La 22 decembrie trecut, sub presiunea capturării la 14 decembrie a ţigărilor de contrabandă în valoare de un milion de euro de către autorităţile române, cu o zi înainte de vânătoarea cea de taină, MAI- ul ne minuna. Ne minuna într-o conferinţă de presă, că a deconspirat o grupare criminală INTERNAŢIONALĂ specializată în contrabanda cu ţigări, ba chiar că s-a intentat şi un dosar penal. Aşa, brusc o deconspirase. 3 ani n-a deconspirat-o dar atunci, la o săptămână de la captura vameşilor români au reuşit!!! Deşi cantităţile de ţigări traficate de gruparea criminală cică deconspirată de autorităţile moldoveneşti nu sunt de comparat cu performanţele Vamei române, s-a bifat şi la noi o… realizare. Sau, judecând după faptul că după acea conferinţă de presă n-am mai auzit nimic în public despre acest caz, totuşi s-a bifat… altceva?! Haideţi să vedem.  

Deci, conform celor relatate de oficialii de la MAI, gruparea criminală număra 8 persoane, inclusiv un vameş, un poliţist de frontieră şi un avocat, fost procuror. Din cei 8, 3 fuseseră reţinuţi. În acea conferinţă de presă se declara că „articolele de tutungerie erau procurate de pe piaţa neagră, fără acte contabile. Ţigările erau păstrate în diferite depozite dar şi la domiciliile membrilor grupului criminal. Marfa era transportată în România prin punctele de trecere a frontierei Costeşti-Stânca şi Lipcani-Rădăuţi. Într-o singură încărcătură încăpeau de la 3.000 până la 3.500 de pachete de ţigări. Venitul obţinut se ridica la aproximativ 3.000 de dolari. Pe parcursul unei luni, cu un singur automobil gruparea avea un venit de 25.000 – 30.000 de euro. Aceşti bani erau împărţiţi între membrii grupării care ulterior îi investeau în maşini şi case de lux”. Sincer, deşi sceptic, chiar dacă tradiţional nu s-a dat nici un nume sau măcar poreclă de contrabandist, luasem acea conferinţă de presă drept un MARE început al autorităţilor moldoveneşti de luptă împotriva contrabandiştilor, măcar în al douăsprezecelea ceas, sub presiunea UE şi activismului autorităţilor de frontieră române. Cu tot cu scepticism, chiar şi aşa se pare că am fost prea optimist.

A trecut aproape o lună de la conferinţa de presă. În public nu mai vedem nici o mică frântură de informaţie despre acest caz. Nimic nou sub soare! S-a aruncat petarda, s-a auzit „fâs”-ul şi basta! Deci, organele de drept moldoveneşti din nou confundă ancheta penală cu o echipă de PR, pentru care o conferinţă de presă nu reprezintă informarea obiectivă a societăţii, ci prostirea în masă a moldovenilor, în scopuri politice. Ca şi în cazul vânătorii din Pădurea Domnească, prostimea trebuie să ştie nu mai mult decât trebuie să ştie! Ea (prostimea) e obligată să creadă că DOAR un vameş şi un poliţist de frontieră pot acoperi scheme de contrabandă la două (!!!) posturi vamale şi asta în condiţiile existenţei unui sistem de rotaţie a cadrelor în posturile vamale! Implicarea pretinsă a doar doi colaboratori ai organelor de drept în protecţia acestei grupări criminale ne vorbeşte despre faptul, că aceşti doi sau sunt de rang foarte înalt, sau… sunt ţapi ispăşitori! Deci, să vedem: ce nu s-a zis la acea conferinţă de presă şi cel mai important: care au fost consecinţele profilactice ale ei în societate?

Trăim într-o ţară mică, cu o capitală care seamănă mai mult cu un sat mare decât cu un oraş. Respectiv, doar naivii politicieni mai cred că pot ascunde un ditamai deces, chiar dacă a avut loc în pădure, sau… o ditamai grupare criminală INTERNAŢIONALĂ.

Ei bine, în oraşul Edineţ este o parcare auto. Se ştie în regiune că la această parcare sunt specialişti care „reutilează” orice maşină, de la autoturism sau microbuz până la TIR astfel încât ea să se transforme din simplu mijloc de transport în instrument de… contrabandă! Toate aceste acţiuni au loc nu doar sub ochii, dar şi protecţia MAI. Cei care îşi „reutilează” mijlocul de transport şi astfel devin contrabandişti operaţionali nu pot lucra însă de capul lor. Totul este bine pus la punct şi organizat. Trebuie să-şi cumpere o „cotă” de contrabandă de la boss – un oarecare Valeriu Botezatu, care mai este cunoscut şi sub porecla „Malâi”. Ăsta cu ajutorul naşului său din Cupcini, Ghenadie Odobescu, avocat şi fost procuror, le asigură contrabandiştilor culoare verzi la Vamă şi protecţie la MAI. Poate vă întrebaţi cum? Odobescu mai este şi politician, a candidat chiar la ultimele alegeri locale din Bălţi. Este membru PLDM cu statut de nivelul unui baron local.

Anume acest Odobescu a fost unul din cei 3 reţinuţi de MAI înainte de convocarea conferinţei de presă de către MAI. Mai mulţi contrabandişti mărunţi interceptaţi indicau anume la el şi finul său Botezatu în calitate de organizatori ai schemelor de contrabandă din nordul ţării. Botezatu într-un mod dubios a şters-o în grabă din ţară chiar după captura vameşilor români din 14 decembrie, luându-şi cu el şi soţia şi lăsând copilul în grija bunicilor. În această situaţie naşul a fost reţinut şi pentru el, şi pentru fin. Nu ştiu cu exactitate cât s-a aflat în arestul reformatului şi depolitizatului MAI pe marginea dosarului ţipat în conferinţa din 22 decembrie, însă ceea ce ştiu cu siguranţă e că a sărbătorit Crăciunul acasă, alături de familia sa, în veselie şi chiote. Ba chiar se spune că deja îşi vede de treabă şi de continuarea „afacerilor” legate de contrabandă. Cam ăsta se pare că e happy end-ul unei „poveşti de succes”, despre lupta MAI- ului moldovenesc cu grupările criminale INTERNAŢIONALE specializate în contrabanda cu ţigări!

Tot mai des şi mai des mă întreb: oare chiar atât de proşti şi mărunţi părem noi fiind priviţi de acolo de sus, prieteni?! Ne mai mirăm că politicienii îşi permit să tăinuiască de noi omoruri şi alte infracţiuni?! Mai aşteptăm demisii, de onoare sau… ce o mai fi?! De ce, naivii de noi?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole