De ce suntem săraci …

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

R.Moldova, o țară plină de diplome care practic nu valorează nimic. Atunci când vine un investitor în R.Moldova în analiza SWOT mereu este specificat faptul că R.Moldova deține un număr considerabil de tineri cu diplome și foarte educați. Da, sunt de acord, mulți dintre tineri absolvesc universitățile, dar care este totuși capitalul uman deținut de acel tânăr absolvent. Universițile noastre au început să devină faimoase prin atribuirea următoarei etichete universități care produc șomeri.

Într-adevăr așa și este pentru că mulți dintre noi nu-și găsesc servici și preferă se plece. Eu de fapt mai mult sunt deranjat de calitatea bagajului de cunoștințe pe care-l deținem după  absolvirea unei instituții de învătământ din R.Moldova. Mulți spun că avem forță de muncă ieftină. Oameni buni, noi nu avem nevoie să oferim investitorilor forță de muncă ieftină ci forță de muncă productivă, educată și calificată așa cum e în Singapore, Estonia etc. Acum ceva timp am văzut un baner din Singapore unde era scris : Noi nu avem bogății naturale, noi nu am avut colonii, noi nu avem stații spațiale dar avem mințile noastre, iar pentru ca să ne facem loc sub soare trebuie să fim cei mai productivi.

Astfel ar trebui să facem și noi, sunt țări care au demonstrat tuturor că poți dezvolta o economie sănătoasă, fără să fi fost înzestrată cu resurse naturale, Japonia este cel mai de succes exemplu. Ar trebui să investim în educația noastră și niciodată să nu ne oprim. În era globalizării în fiecare zi apar inovații și pentru a ține pasul cu ritmul uimitor de dezvoltare a tehnologiilor trebuie să avem și un capital uman corespunzător.

Acum să revenim la diplomele noastre. Lumea se duce la universitate ori că părinții i-au trimis ori că așa e la modă ori să-și găsească viitorul/viitoarea soț/soție ori să-și arate fustele cumpărate de pe banii părinților care muncesc în Italia etc. Am putea enumera o mulțime de motive însă mai puțin acel motiv de a veni la universitate pentru a învăța. Noi, uităm cum să învățăm încă de pe băncile școlii primare.

Consider că cel mai periculos fenomen care există în comunitatea elevilor/studenților este copiatul sau mai bine zis lipsa motivației de a concura. De mici suntem deprinși să nu concurăm cu colegii noștri. Ei bine, sunt unii care totuși au simțul concurenței și mereu doresc să fie primii dar din păcate suntem prea puțini. Cel puțin din 2 motive, dacă înveți mult și dacă nu ești prea sociabil, clasa/grupa te izolează și te numesc zubrilkă. Asta e prostie, cum să respingi o persoană din cauză că învață și că e deștept? Desigur dacă înveți și ești și liderul grupei sau cercului de prieteni asta e cel mai super, dar  menționez că se întâmplă rareori astfel.

Eu am avut posibilitatea să vizitez mai multe universități de peste hotare, la unele chiar și am învățat sau am avut training-uri.  Am observat și observ că mai multe chestii sunt percepute diferit decât cum e  la noi. Cei care învață se consideră elita clasei iar cei care nu învață sau care șchiopătează la învățat sunt izolați. Adică este exact cum ar trebui să fie dar nu cum se întâmplă la noi în țară. Există o competiție pentru a deveni mai bun pentru a intra în clubul celor deștepți.

Un alt motiv pentru care așa numiții zubrilci sunt izolați este pentru că ei nu dau de copiat colegilor. Oameni buni este și normal, de ce trebuie să dai de copiat, scrie ce știi si gata. La noi e cam astfel, dacă nu dai să copii atunci ești porc, zubrilkă,p****, v**** etc. Iată aici și stă problema noastră. Pentru faptul că nu există o concurență între noi și suntem învățați să fim solidari la examen, să dam de copiat și să izolăm din societate acele creieri fierbinți ajungem acolo unde suntem. Suntem forță de muncă iefină, dar nicidecum calificată. Avem diplome universitare, dar nu avem cunoștințele nici la nivel de colegiu. Productivitatea este joasă și nu suntem capabili să producem alte cunoștințe.  Este groaznic faptul că oamenii deștepți. cărturari sunt subestimați în universități și că tolerăm copiatul.

La Stockholm School of Economics și Sorbona de mai multe ori mi sa întâmplat să scriu examenul cot la cot cu un alt coleg de facultate, din cauza spațiului mic din sălile de studii. Niciodată nu am prins ochii colegilor mei peste foaia mea și nici eu nu am aruncat privirea asupra a lor, din simplu motiv care se numește concurența, iar cei care încearcă să trișeze sunt penalizați drastic. La penultimul examen o rusoaică m-a rugat înainte de examen să o ajut, i-am spus că decât să mai repetăm încă odată anul împreună mai bine să depună efort și să scrie ce știe. O altă rusoaică la ultimul examen a fost observată de un coleg din Spania că avea niște fițuici, ultimul a scris un e-mail directorului de program și posibil rusoiaca să fie exmatriculată.

La noi ce avea să se întâmple? Fata îl sună pe iubitul său, el vine cu încă vreo 5 băieți, îl prinde pe acela care a denunțat-o și îi trăge o mamă de bătaie. Apoi sună  un alt prieten care se cunoaște cu decanul și  dă mită pentru a închide ochii asupra acestui caz. Acel băiat este ignorat de ceilalți colegi până la absolvirea facultății. Așa s-ar fi  întâmplat la noi, nu?

Avem o problemă care se numește capital uman nevalorificat din cauza copiatului și discriminării a celor care învață. Ar trebui să ne schimbăm, ar trebui să realizăm care sunt motoarele dezvoltării în lumea globalizării …

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii