De ce șoferii nu boicotează în semn de protest încălcările rutiere?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 3.400 de oameni mor în fiecare zi pe drumurile din întreaga lume și zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vieții. La nivel mondial, în fiecare an, 1,2 milioane de persoane își pierd viața în trafic. În anul 2016, în Republica Moldova s-au produs aproximativ două mii de accidente rutiere. În consecinţă, 2.384 de persoane s-au ales cu diverse traume, iar 249 au decedat.

Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, de cele mai multe ori, accidentele se produc din cauza vitezei excesive, neatenției, conducerii în stare de ebrietate, depășirii neregulamentare etc.

Toate acestea, nu înseamnă oare că trebuie de schimbat ceva? În fiecare zi la Canal 3 se povestește despre minim un accident grav. Șoferii sunt într-adevăr iresponsabili, și se gândesc că plătind „amendă pe loc” în valoare de vreo 200-300 de lei, o să scape ușurel și o să continue să încalce regulile de circulație rutieră.

Ieri au intrat în vigoare noile amenzi pentru încălcări. De exemplu dacă șoferul sau pasagerii nu vor purta centura de siguranță, amenda va fi de 15-20 unități convenționale, adică în jur de 1000 de lei. Depăşirea vitezei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 10 la 20 km/oră, se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare, adică maxim 1000 de lei. Dar cea mai gravă amendă este în cazul conducerii autovehicolului în stare de ebrietate, în jur de 350-500 de unități convenționale, adică până la 25.000 lei amendă.

După anunțarea noilor modificări, mai mulți șoferi au ieșit să protesteze. Dar împotriva la ce? Împotriva la plata amenzilor? Adică acest protest încurajează într-un fel încălcarea regulamentului rutier, nu? Știți ce i-aș sfătui eu, în semn de protest, să boicoteze orice încălcare a regulamentului rutier, ce-ați zice de asta? Dacă nu ați încălca, nu ar fi o societate și un trafic rutier mai sănăros? O să fie și o disciplină pe drumuri, plus că nu vor fi atâtea victime din urma accidentelor rutiere. Ce ziceți, sunteți de acord?  Plus că și șoferii nu o să trebuiască să scoată cîte 25 de mii din buzunar drept amenzi.

Dacă considerați că amenzile sunt prea aspre, gândiți-vă la ceea ce se întâmplă, șoferii știu prea bine cum se comportă în trafic, fiecare se consideră un bun șofer, însă zilnic se ciocnește cu încălcări din alte părți sau chiar el încalcă. Se creează un haos pe străzi, ambuteiaje, accidente. Vă place? Cum altfel să educi un om dacă nu prin pedepse, mai ales că el cu binișorul nu înțelege. Drumurile poate sunt de calitate proastă, dar asta nu înseamnă că trebuie de pus în pericol vieți omenești, recitiți vă rog cifrele de la începutul articolului și gândiți-vă dacă într-adevăr merită să încălcați, și dacă merită să plătiți un așa preț, din toate punctele de vedere.

Sursă imagine: Autostrada.md

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole