De ce are nevoie Tkachuk de Plahotniuc?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mark Tkachuk a folosit o schema deja suprauzata în politica noastră, atunci cînd nu poți să-ți argumentezi eșecul, cauți o scuză. Eu nu știu dacă Plahotniuc este sau nu implicat în spargerea PCRM, ori este folosit din nou pe post de scuză, dar ceea ce este evident acum este că Tkachuk a tras cartea necîștigătoare.

Mark Tkachuk a ieșit azi în conferință de presă cu totul altfel decat il știm, dezorientat, abătut, cu un discurs parcă scris de Anatol Țăranu, celebrele lupte cu „mafia”, un discurs în care ne spune doar că „Plahotniuc e de vină”, „Filat e de vină”, dar fără să-și explice credibil gestul său de a părăsi Parlamentul. Tkachuk a avut nevoie de cineva ca să-și justifice modul prostesc în care a gestionat acest moment și mai ales ceea ce urmeaza să facă, pentru a nu rămîne un loser. Iată de ce Mark Tkachuk a avut nevoie de numele lui Plahotniuc. Ceea ce însă „eminența” nu a intuit este că multă lume vrea să vadă PCRM-ul făcut praf, iar atacurile pe tema asta la Plahotniuc numai imagine negativă nu o să-i aducă acestuia.  Ar fi a doua oară cînd Plahotniuc ar invinge PCRM-ul într-un moment decisiv pentru Moldova, după cel din 2009. Un calcul surprinzător de greșit pentru cel căruia i se spunea eminența cenusie a PCRM, dar vedem că de la căderea comuniștilor de la putere, el se dovedește a fi groparul acestui partid.

PCRM are probleme mari, iar problemele nu sunt din exterior, ci din interior, tocmai de aceea sunt mult mai grave și cu o finalitate mult mai periculoasă pentru viitorul acestui partid‎. Lucrurile sunt scăpate de sub control în acest partid, Voronin se află într-o situație complicată, fie acceptă șantajul lui Tkachuk, fie se luptă cu el. Finalul însă pare previzibil, bătrînul comunist controlează voturile în Plenara PCRM, iar „trădătorii”, așa cum i-a numit el pe Tkachuk, Petrenco ai Munteanu, ar putea să putea să rămînă cu buzele umflate.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole