De ce 40% dintre elevi nu au luat bacalaureatul?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

infogr.am

Conform datelor prealabile, doar 58% dintre candidaţii înscrişi la examenul de bacalaureat au reuşit să ia note suficiente ca să susţină examenul. Anul trecut, rata de promovabilitate a BAC-ului, după prima sesiune, a fost de 88,30%.

Nota media pentru examenele de bacalaureat în 2013 este de 6.7, în comparaţie cu cea de 7,23 din 2012. Doar 4 elevi din cei peste 28 de mii au luat nota 10 pe linie. Anul precedent astfel de performanţe au înregistrat peste 100 de elevi.

Din cei 28497 de  elevi care au scris cerere în acest an pentru a susţine examenul de bacalaureat, 693 au fost prinşi copiind sau cu dispozitive electronice interzise şi nu mai au şanse să susţină examenul anul acesta. Anul trecut doar 133 de persoane au avut aceeaşi soartă.

Doar 27% din totalul elevilor au o singura restanţă, adică au picat doar un examen din cele 4 şi au şanse să recupereze în sesiunea suplimentară, peste 2 săptămîni. 26% din cei care au susţinut au media 7 şi mai mult.

Şi acesta în condiţiile în care examenele au fost mai uşoare. Complexitatea itemilor a fost redusă iar nivelul de punctaj de trecere a fost micşorat.  Dacă în 2012 pentru nota 5 la un examen de bac trebuia să acumulezi 30-32% din punctajul total, anul acesta pentru un 5 era necesar să aduni doar 25%.

****

Ministerul Educaţiei şi-a respectat promisiunile şi a organizat o sesiune da bacalaureat exemplară. Camerele de filmat şi oservatorii şi-au făcut efectul. Copiatul a fost redus la minimum, fapt care a generat rezultatele anunţate.

În fond, Ministerul a recunoscut în public faptul că “produsul” său este pe jumătate stricat. Banda rulantă de oameni cu studii superioare produce mult dar necalitativ. Şi asta e o problemă. Dar recunoaşterea problemei este un prim pas spre soluţionarea ei…

Continuare pe Bloguvern

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii