Dăm în judecată Ministerul (ne)Educației? Prezumția de nevinovăție anulată de minister

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În ultima vreme am văzut multe lucruri care nu pot fi înscrise în categoria de reguli normale ale unei societăți. Precum vînzări vădit ilicite de către guvernare a unor obiective de interes național, adoptare de legi care trezesc nemulțumire în masă, convorbiri telefonice de rang înalt cu încălcări de lege. Dar unele chiar depășesc limita bunului simț.

Dar se spune că o societate își merită guvernarea pe care o are, și aceasta va face atîtea ilegalități cîte îi vor permite oamenii. Asta dacă au mai rămas oameni în interiorul societății care ar putea înțelege ce se întîmplă.

Un lucru totuși pe lîngă acestea îmi trezește mie personal o revoltă internă deosebită. Se face atac la copii, la elevi, la tînăra generație. Acest minister care pretinde a fi unul al educației condus de renumita Maia Sandu, la unele momente chiar își bate joc de copii, și asta este viitorul nostru, sînt oamenii cu care vom ieși în lume și vom face noua societate. Despre aceste subiecte și acțiunile Ministerului am mai scris cîte ceva (renumitul dosar al rablelor numite autobuze și închiderea școlilor), și voi mai scrie căci și eu sînt din sistem și văd foarte bine ce se întîmplă. An de an situația este mai proastă și reformele neinspirate ale ministerului nu duc decît la prostirea noii generații și creșterea unor indivizi care să fie doar roboți fără gîndire critică iar analiză nici pe atîta.

Acum aflăm minunata știre că Codul Educației va fi împins spere votare de către minister cît mai repede, pînă în primăvara 2014, acest cod care printre altele prevede că școlile se pot transforma în unități comerciale iar clădirile acestora pot primi și o altă destinație decît cea educativă etc.

http://unimedia.info/stiri/maia-sandu-codul-educatiei-va-fi-votat-pana-in-primavara-lui-2014-69731.html

Dar cel mai mult revoltă faptul că Ministerul (ne)Educației consideră drept cea mai pare problemă, cel mai mare inamic, dușman ontologic poate pe nimeni altul decît elevul care trece prin sistem. Elevul care a trecut 12 ani prin sistem și vrea să ia elementar niște examene cu care să aibă studii medii! Este privit ca potențial terorist și metodele de tratare sînt la fel ca și cu teroriștii. Voi aduce aici doar cîteva din prevederile noului sistem de securitate îndreptat contra elevilor, și din explicațiile care le dau oficialii de la minister ca să înțelegeți mai bine drept cine ei îi consideră pe elevi și deci pe copiii acestei țări deoarece toți trebuie să treacă prin sistemul lor. Mai jos vedeți un link util care explică atitudinea ministerului:

http://unimedia.info/stiri/video-Reguli-mai-stricte-la-examenele-de-bacalaureat-din-2014-68127.html

Mai la concret despre regulile de pușcărie ale ministerului. Un oarecare individ Igor Grosu cu funcție de viceministru la Minister deci subordonat al Maiei Sandu declară următoarele:

Candidații la BAC vor fi verificați cu detectorul de metale înainte, în timpul și după examen. Aceștia vor fi verificați dacă observatorul va suspecta elevul. Când va apărea suspiciunea, candidatul va trebui să arate ce are prin buzunare. Cea mai mare problemă sunt telefoanele mobile”, a precizat Grosu. Atrageți atenția ce spune oficialul: verificare u detectorul înainte, de examen, verificare după examen, și verificare în timpul examenului. Deci această prevedere sau acest ordin dat de un astfel de individ cu poziție înaltă presupune următoarele: elevii vor putea fi verificați oricînd și ori de cîte ori vor considera necesar observatorii.

Elevul care a venit să dea BAC-ul va putea fi scos din sală, stresat, verificat la suspecțiile oricărui observator care i-a părut ceva sau i-a trecut prin cap orice prostie. Nu există nici un regulament și nici o limitare să apere elevii în acest caz. Închipuiți-vă că acest regulament și ordin de la minister permite verificarea și de 5-6 ori pe timp de examen, și nimeni nu poate opri asta. Vă închipuiți ce cale pentru mită și fraude deschide aceasta pentru ca observatorii să fie mai vigilenți în observare cu unii și mai moi cu alții?! O altă frază care arată ”educația înaltă” a înalților funcționari de la (ne)Educație este și următoarea: Cînd va apărea suspiciunea(!) candidatul va trebui să arate ce are prin buzunare. Deci o percheziție corporală care are reguli strict stabilite și poate fi efectuată doar de reprezentanții poliției, procuraturii doar în condiții procedurale stricte acum este permisă și realizată de orice observator căruia atrageți atenția i-a apărut suspiciunea. Stimată Maia, instruiește-ți colaboratorii și amintește-le că prin asemenea acțiuni ei vor lua pîinea lui Recean (colegul dvs de partie) că doar poliția poate efectua percheziții corporale și verifica conținutul a toate buzunarele, mai cumpărați dragii mei un Cod de procedură penală. Și la final cum se spune cireașa de pe tort (Коронная фраза) că cea mai mare problemă sînt telefoanele mobile. Deci nu faptul că se închid școlile sau reușita scăzută a sistemului ci telefoanele mobile.

Credeți că tîmpeniile de la minister se opresc aici?! Nici vorbă! Vedeți o nouă prevedere a codului pe care o explică viceministrul: „În cazul fraudării de către candidat a unei probe de examen vor fi anulate notele de la toate probele de examen susţinute şi candidatul respectiv va putea relua susţinerea integrală a examenului de bacalaureat doar în sesiunea din următorul an de studiu”, a spus sursa. Ceea ce este o ilegalitate curată și o violare a regulii de bază a jurisprudenței care prevede prezumția de nevinovăție. Pe vremurile sovietice la începuturi în anii 30-40 cînd NKVD-ul făcea legea era o regulă că dacă prindea pe cineva vinovat (sau crezut vinovat) de un furt atunci tot pe seama lui se puneau toate furturile din acea zonă de putea să înfunde 20 ani pușcărie pentru o pîine furată. Credeam că demult asemenea practici au rămas în trecut. Iar faptul vinovăției trebuie demonstrat de partea care învinuiește și nu probată nevinovăția de partea care se apără. În cazul dat Ministerul prin trimișii săi poate anula toate examenele unui candidat doar în baza punctelor descrise anterior cînd unui individ cu rol de observator i s-a părut că cineva copie. Dar chiar și dacă vinovăția copierii a fost probată în cazul unui examen, NUMENI nu poate anula rezultatele unor examene la care nu s-a copiat. Iar să puneți pe spatele unuia crimele pentru toate examenele doar că așa vă pare vouă stimați colegi de la Minister NU aveți Dreptul dragii mei. Deci ei pot anula examenul care cineva l-a scris la Matematică și o cunoaște perfect doar pentru că i-a sunat telefonul la examen la Istorie la care șchiopătează (e ca un exemplu doar). În orice judecată normală (deci nu din Moldova) poți să faci praf din regulile astea NKVD-iste care anulează examene și pun pe seama omului crime (faptul copierii) fără probe doar pentru că la al n-ulea examen să spunem că pe bună dreptate a fost prins copiind. Vreți să îi sperieți pe toți poate?, vreți să avem oameni care învață? dar nu doar googlează pe net ceva info seci, păi învățați-i stea cu cartea reală în mînă și să iubească mirosul de hîrtie cu cunoștințe. Nu umblați cu camere pe la colțuri, detectoare de metal și scanare de retină oculară. Nu puteți voi lăsați loc la alții care pot să facă asta.

Și tîmpeniile nu se opresc aici. Grosu a precizat că: „Dacă după susţinerea examenului de bacalaureat se constată că un anume candidat a fraudat examenul, atunci Ministerul Educației poate întreprinde măsuri și după eliberarea diplomelor de bacalaureat, inclusiv anularea diplomei respectivului candidat prin instanţa de judecată” Deci Ministerul nu spune altceva decît că va ține ochii pe fiecare din noi chiar și după BAC și dacă va găsi vre-un observator sau orice alt martor care sub presiune sau benevol va spune că te-a văzut copiind îți anulează examenele, iar ca totul să fie bine și frumos judecățile lui Efrim vor da și verdict în acest sens. Prin asta Ministerul vrea să țină în suspans și în șantaj pe toți. Au ei probe sau nu au probe dar să vă temeți dragii mei căci în caz de necesitate se poate încălca și un alt principiu al jurisprudenței cel de neretroactivitate al legii.

Codul nou propus de la Ministerul Educației merită o analiză foarte aprofundată și interpretare juridică a multor puncte. Știu că cei de ma minister se consideră extrem de deștepți și zburători pe sus și nu vor atrage atenția la mesajele critice venite de la unii învățători din teritoriu, le pot băga ușor frica printr-un nou val de optimizare (închidere de școli) așa că ei se așteaptă doar la cuvinte de laudă sau cel mult abțineri și acceptare tacită a noilor reguli.

Puțini se găsesc temerari al de mine care pînă la urmă ajung să fie blamați mai degrabă decît ascultați. Oamenii aceea nu vor să se îndrepte din anumite greșeli, calcă în greble cu bună știință cum au mai făcut-o și cu alte idei pînă acum. Orice critică ei nu o percep ca îndemn spre îndreptare ci ca o suită de fraze spuse de proști, așa este întreaga guvernare de acu, deci așa îs și funcționarii mai mari și mai mici care îi servesc. De bine ce au închis școli și spitale prin sate au mărit aparatul birocratic și salariile lor. Dacă mergem așa mai departe și vom face măsuri negîndite mai ales în domenii precum educația ne vom pierde viitorul.

Stimați funcționari de minister, vă rog să înțelegeți că criticile acide nu au alt sens decît să vă facă să analizați încă o dată aspectele ascunse a ceea ce faceți voi. Știu că sunteți arhi-ocupați și arhi-deștepți și vă descurcați și fără sugestii de jos de la de-al de mine. Dar totuși din cînd în cînd nu ar strica să fim întrebați și noi, mai ales că sîntem din sistem. Doamnă Maia, nu toate ordinele venite de sus de la șef sînt bune și trebuie aplicate exact, vă rog măcar așa ca idee să admiteți că puteți greși în anumite puncte și să acceptați dialogul.

Cu respect și am onoarea.

sergiuungureanu22@gmail.com

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole