Cum Gordienco şi Tira au contribuit la acapararea BEM şi Aeroportului Internaţional

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pentru toţi a devenit deja o normă faptul că migraţia nu a devenit doar un sport naţional, dar şi o afacere bănoasă. Ceva mai nou pentru noi este participarea unor persoane publice la campania naţională de promovare a depopularii ţării.

Iată că două „petruşte” localnice, cu mari pretenţii de vedetă, apar pe un panou prin care asigură cetăţenii că s-au înregistrat la loteria Green Card şi aşteaptă cu nerăbdare s-o şteargă din ţară. În acelaşi timp, tot ele declară în presă că nu intenţionează să plece, ci doar „şi-au vândut imaginea” .

Ne-am putea să ne grăbim să le învinuim de „lipsă de patriotism” şi de promovarea a unor fenomene negative pentru societatea noastră, însă nu ar avea sens, întrucât de o boală similară suferă o bună parte a populaţiei. Mai interesantă este chestiunea cu lipsa de ruşine: să recunoşti public fără niciun fel de remuşcări că minţi, apoi să te mai şi mândreşti cu această ispravă – la o astfel de performanţă nu au ajuns chiar şi cei mai populişti şi minciunoşi politicieni.

Ei, bine, nu ne interesează atât de mult persoana cucoanelor, care sunt libere să facă orice cu propriul lor organism şi propria lor imagine – le permite Constituţia RM şi Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.

Mai mult mă preocupă această banalizare totală a minciunii. Această toleranţă, această acceptare tacită şi acest consum pasiv al unor neadăvăruri evidente, de parcă ne-am fi atrofiat cu totul organul  vital numit „ruşinea”, nu poate să nu şocheze. Mai ales că acei care livrează deschis dozele de minciună pretind să reprezintă un soi de model pentru adolescenţii necopţi la minte.

Da, unele vedete mai fac publicitate unor produse, pe care afirmă că le-ar consuma, însă nimeni nu ne poate demonstra dacă este adevărat sau nu. În cazul publicităţii „Green Card”, despre care se spune că este o escrocherie ordinară, lucrurile sunt absolut evidente.

La prima vedere, ar părea că nu sunt chiar atât de tragice lucrurile. Alţii ar spune că sunt chiar „minore” şi „neîmportante”.  Însă, în tradiţia populară există o zicală: „azi un ou, mâine un bou”. Atunci când minciuna este tolerată, ea se extinde ca un cancer asupra tuturor sferelor vieţii sociale. Când „minciuna măruntă” este acceptată  drept un lucru firesc, „marile minciuni”, devin mult mai acceptabile. Este deajuns să observăm reacţia societăţii noastre faţă de acapararea Băncii de Economii şi Aeroportului Internaţional.

Populaţia ştie că politicienii mint, dar tace. Politicienii ştiu că populaţia ştie că ei mint, dar o fac pe niznaiu. Iată aşa, într-un mod foarte democratic, neadevărul devine o ideologie dominantă. Ei se prefac că sunt sinceri, noi ne prefacem că îi credem şi suntem fericiţi cu toţii.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole