Cum eu nu înţeleg că “nu e cinstit aşa”! WTF? #bac

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După ce azi, în timpul examenelor de BAC iar au apărut pe site-ul www.noiscriem.net testele şi rezolvarea acestora, mi-au apărut prea multe întrebări ca să nu iau telefonul, să sun, să aflu nişte răspunsuri.

Şi cum ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, şi preşedintele Comisiei Naţionale de Examene, Adrian Ghicov, nu răspund la telefon, am sunat la aşa-numita administraţia www.noiscriem.net.

Mi-a răspuns un băiat. I-am pus multe întrebări, poate chiar foarte multe, pentru că pe la jumătate de discuţie a uitat cu cine vorbeşte şi m-a rugat să-i mai spun o dată cine sunt.

Trebuie să recunosc că s-a cam bâlbâit, chiar foarte tare şi a refuzat să spună numele lui. „Deocamdată va rămâne secret”, mi-a spus el.

E cam greu să vă redau ce am reuşit să aflu de la el, pentru că fie de emoţii, fie de frică, ziceam mai sus că, nu a dat răspunsuri chiar clare. A încercat să-mi explice că, nu e cinstit aşa, dar eu n-am înţeles cum vine asta.

Principalele idei:

-tot ce e publicat pe www.noiscriem.net e luat de pe net (odnoklassniki.ru şi alte site-uri… unde tot elevii şi profesorii le pun);

-testele şi rezolvările au fost publicate pentru a ajuta absolvenţii;

-nu e cinsitit să dai bani, dacă ele sunt gratis pe net;

-primeşti un gen de satisfacţie ştiind că ajuţi pe cineva;

-el nu e absolvent şi nici nu are rude, prieteni absolvenţi;

-nu încalcă nimic pentru că dreptul la libera exprimare este asigurat;

Sinceră să fiu, eu nu înţeleg nimic 🙂 Aşa mi-a zis şi tipul. Dar eu chiar nu înţeleg cum poţi să faci aşa ceva pur şi simplu. Am primit acelaşi răspuns, în repetate rânduri: „E aşa un fel de satisfacţie. De ce unii copii trebuie să dea bani pentru răspunsurile testelor, dacă ele oricum undeva sunt gratis”.

Nici aici nu am înţeles.

M-a întrebat dacă eu aş ajuta pe cineva în stradă, aşa pur şi simplu. I-am răspuns că „probabil”.

E de acord că elevii trebuie să înveţe, nu să copieze, dar oricum „testele sunt gata rezolvate”.

ŞI CEL MAI INTERESANT.

De unde totuşi a pornit discuţia mea cu el? Rezolvările testului la biologie au fost, tot azi, şterse. Răspunsul lui a fost: „Pentru că absolvenţii au copiat cuvânt cu cuvânt răspunsurile şi ca să nu fie la multe persoane la fel şi să nu fie puşi în situaţia ca să le fie anulate lucrările, am şters”. WTF? De unde ştii tu câte persoane au scris de acolo şi care e treaba ta câţi şi cum au scris. La insistenţa mea de a obţine totuşi un răspuns a început să-mi povestească că se uită după numărul de vizitatori unici etc… etc…

Mă scuzaţi, dar eu chiar nu înţeleg!

Încă ceva. Bani nu face şi nici site-ul nu necesită investiţii de niciun fel.

P.S. Mi-a promis că dă un search pe net să vadă cine sunt.

Cred că aşa mă găseşti mai uşor 🙂

Comentarii