Cum e văzută RM în Belarus

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

„suntem bravo, nu intrăm în conflict cu nimeni și muncim în direcția interesului nostru național, mergem calea corectă, calea europeană…”
Asta este părerea colegilor din Belarus, care i-am întâlnit în Stckholm, Suedia.
Imaginea Republicii Moldova se conturează puțin câte puțin, încetul cu încetul, cu pași mici, dar siguri. Politica echilibrată, „nonconflictuală”, politica de mijloc aduce beneficii RM, beneficii și rezultate evidente.
Suntem pe calea corectă, calea întegrării europene și a reformelor implemenetate în această direcție.
_________
Știu, mulți sunt în dezacord.

Unii mai cred în utopia fostei uniuni sovietice și posibilității de a reveni în asemenea structură și sunt categoric, sistemic poziționați contra integrării euroepene.

Alții alimentează ideile unei structuri inexistente, care ei o numesc „Uniune Euroasiatică”, o structură care nu a existat, nu există și din ultimele evoluții e clar că nici nu va exista.

Alții sunt de acord și susțin integrarea europeană, dar au pretenții la implementarea lentă a reformelor. De acord, multe schimbări ar fi putut fi făcute mai rapid, mai eficient și mai practic. În unele cazuri costurile ar fi fost mai mici, în altele calitatea mai bună, în altele numărul de beneficiari mai mare.

Dar, stimați prieteni, schimbările nu se produc peste noapte și nici în patru ani. Reformele radicale necesită timp și resurse.
La implementarea acestora trebuie să contribuie fiecare dintre noi, să contribuie conștient, activ și cu dedicație.
Aici doar pot face apel la comștientizarea rolului nostru ca membru în societate, pot face apel la înteligența deciziilor noastre, la corectitudinea noastră față de lege (de la aruncarea gunoiului pe stradă, până la comiterea unor infracțiuni grave).

Prieteni, colegi și concetățeni, indiferent de unde ne-am afla și ce domeniu de activitatea am avea, rolul nostru este important si putem câtuși de puțin să fim mai activi și mai implicați în procesul de schimbare, de modernizare, de europenizare a RM. Imaginea RM se conturează, vecinii apropiați sau depărtăți observă schimbările prin care trece RM, unii ne privesc cu invidie, alții încearcă să ne stopeze calea, alții ne întind „mâna de ajutor”.

Cei mai importanți actori, în acest proces, în procesul de modernizare a statului, nu sunt statele vecine, instituțiile europene sau politicienii RM: sunteți voi, cetățenii RM, din țară și de peste hotarele ei, din sate și orașe, tinerii și bătrânii, angajații, pensionarii, agricultorii, inginerii, medicii, profesorii… fiecare dintre noi, fiecare își are rolul său care trebuie conștientizat și implementat la maximum posibil.

Vă urez baftă și nu uitați, deja suntem priviți cu ochi buni de europeni, tot mai bine cunscuți pe arena internațională și pe alocuri, ziceam, chiar invidiați de unii.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii