„Creşterea” încasărilor la Vamă, sau trufia curcanilor şi… râsul curcilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Brejnev nu mai e.  Să nu plângă însă prea tare nostalgicii după timpurile zastoiului sovietic, pentru că alaltăieri Baliţchi de la Vamă i-a luat locul liderului sovietic. Da, autoritatea vamală fără autoritate din Columna 30, văzând că nimeni n-o laudă, a decis s-o facă ea însăşi, minunându-ne cu datele statistice ale încasărilor vamale vărsate în bugetul de stat în anul 2013. Să vezi şi să nu crezi! Ce nu face omu’ pentru a-şi păstra funcţia, ameninţată de ineficienţă crasă, nihilism şi amatorism.. Lipeşte cu muci o statistică şchioapă? Why not? Un fleac!  

curcanCică plăţile vamale vărsate în buget au crescut în 2013 cu 90% comparativ cu… 2009 (!), constituind 6 miliarde 474 milioane lei.Când am văzut comunicatul Vămii am zis că dacă ultimii patru ani nu s-a reuşit, acum la sigur zburăm în Cosmos! Exact ca celebrul slogan din perioada istoriei URSS, pomenită mai sus: „Să ajungem şi să întrecem America”! Imediat după ce am aflat noutatea, cu inima care era gata să sară din piept (exact ca inimile americanilor după descălecarea lui Armstrong pe Lună) am pus mâna pe telefon şi l-am sunat pe tata, să văd dacă nu cumva i-au dublat pensia, corespunzător creşterii veniturilor vamale în buget. Am fost mirat să aud că nu. Apoi mi-am sunat un cumetru să văd dacă nu cumva fina a început să fie hrănita la grădiniţă cu porţie dublă ca şi consistenţă. Paradoxal, am avut parte de un răspuns la fel de negativ, tot dietă strictă avem în grădiniţe. Deci, UNDE sunt banii aduşi în surplus la buget, misterică Baliţchi? Cine îi ascunde?

Şi dacă Baliţchi şi pitpalacii lui niciodată nu răspund la asemenea întrebări, haideţi să descurcăm noi singuri iţele, nu prea încurcate, ale X-files-urilor moldoveneşti. Vă propun să mergem pe statistica.md, o pagină foarte bună pe care v-o recomand spre utilizare atunci când în MallDova 1+1 fac 3. Găsim repejor pe site-ul oficial al Biroului Naţional de Statistică informaţia numită Exporturile, importurile şi balanţa comercială – serie lunară (2005-2013) şi… începem să facem curcile să râdă:

Primul râs de curcă vine atunci când sesizăm perioada de timp pe care a ales-o Serviciul Vamal pentru comparaţie, pentru a se lăuda cu o creştere cosmică a încasărilor în buget – primele 6 luni ale anului… 2009, care se cunoaşte bine că a fost un an de recesiune economică şi care a venit în Moldova cu o diminuare drastică a volumului importurilor, cu 44% comparativ cu anul 2008, respectiv cu diminuarea încasărilor vamale. Bună selectare de perioadă, care urmează să te ajute să te lauzi cu performanţe invizibile, nu?

A doua serie de hohote de curcă nu întârzie să apară atunci când vedem dinamica creşterii importurilor în perioada 2009 – 2013, care depăşeşte 60% şi care în mod firesc urmează să se reflecte într-o creştere proporţională a plăţilor vamale, care vin anume din importuri.

Bieţii curcani! Sărmanele curci! Dacă mai deducem din „creşterea” rămasă, de 30% pentru 4 ani (!!!), majorarea esenţială şi permanentă (pe alocuri chiar dublarea) după 2009 a accizelor la importul benzinei şi motorinei, taxelor vamale aplicate la importul altor tipuri de combustibil, autoturismelor, băuturilor alcoolice, ţigărilor şi altor tipuri de mărfuri de larg consum, importate frecvent, majorări care au adus şi ele creşteri din oficiu a plăţilor în buget, ajungem să… facem curcile să treacă de la simplu râs la… plâns de râs! Asta ca să nu mai amintim de majorarea TVA pentru produsele agricole şi eliminarea de la 1 ianuarie 2013 a facilităţilor la achitarea plăţilor vamale prevăzute la importul mărfurilor introduse în capitalul statutar al întreprinderilor. pate-curcan

Dacă mai luăm în consideraţie şi deprecierea leului moldovenesc, în care sunt calculate plăţile vamale, comparativ cu valutele de referinţă ale importurilor (în principal dolari americani şi euro) înţelegem şi noi dar şi curcile că aşa-numita „creştere” de fapt NU există. Putem chiar constata o descreştere a eficienţei fiscale a autorităţii vamale moldoveneşti. Dacă nu mă credeţi, vedeţi raportul dintre dinamica volumului importurilor şi respectiv al încasărilor  administrate în buget de Vamă, în perioada precedentă anului 2009. Iar dacă mai amintim şi de inflaţia din perioada 2009-2013 începem să plângem şi noi, nu doar curcile…

Cam asta e magia cifrelor la brejneviştii moldoveni. Îmi pare rău dacă le-am stricat dansul ritualic unor curcani. Aşa e de când lumea. Curcanii de obicei nu fac ouă (decât de frică), oricât de îngâmfaţi n-ar fi. Curcile însă, după cum am văzut mai sus nu fac ouă, ci râd… în hohote, în timp ce  noi aşteptăm cuminţi salariile şi pensiile de 500 euro, promise în electorală şi în loc de fileu cumpărăm smeriţi… câte un pate de curcan, made by ROGOB…

 Ura, tovarăşi!

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole