Cine o să ne plătească pensiile?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Azi cutreieram și eu site-ul http://www.statistica.md/ și am dat peste Piramida Populației http://www.statistica.md/public/files/Piramida/Moldova_Rsc.html . Puteți vedea evoluția structurii populației din 1980 până în 2010. Dacă în anul 1980 observăm o figură în formă de piramidă atunci în 2010 avem un Brad cu un trunchi îngust și fără ramuri la mijloc. Un Brad mai mereu simbolizează veșnicia, tinerețea pentru că e mereu verde. Dar Bradul ăsta al nostru nu simbolizează nici pe departe tinerețea și semnalizează pericolul de a rămâne fără ramuri pe tot corpul în afară de vârf ori va fi tăiat.

Mai exact populația îmbătrănește. Și mă gândesc eu cine va plăti pensiile peste 20 de ani dacă vor fi mai multe persoane în categoria peste 45 de ani decât populația aptă de muncă cu vârsta 15-64? Mulți dintre tineri sunt plecați, șomajul înalt de 9.4 %, o rată de ocupare de doar 40% , cine va întreține pensionarii? De unde vom lua bani să-i plătim pensia? Am impresia că va fi o misiune imposibilă.

Am 22 de ani dar deja ma gândesc la pensie … hmm bizar nu ? Dar mai bine să realizez acum că nimeni nu-mi va plăti pensia decât la 40 de ani. Deci, băieței și fetițe, deveniți antreprenori, investiți în afaceri, hârtii de valoare, puneți economiile în bănci pentru că copii noștri nu ne vor plăti pensia. Nu este destul că e una mizerabilă dar încă să nu ți-o plătească e culmea …

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii