Cine este “avocata familiei” Butmalai şi de ce face spectacol pe mormântul unui om?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu parcurgem cea mai veselă perioadă. Zilele astea avem parte de multe întrebări legate de moartea misterioasă a deputatului Ion Butmalai. Întrebările continuă şi după înmormântarea lui. Răspunsuri avem mai puţine, sau practic nu le avem deloc. Haideţi să încercăm să găsim răspuns măcar la câteva din întrebări! Cine este “avocata familiei” Butmalai şi de ce face spectacol din moartea fostului deputat?

Apariţia avocatului Ana Ursachi încă înainte ca Ion Butmalai să fie înmormântat a fost surprinzătoare. Foarte rar familia unui decedat se preocupă să-şi caute avocat încă înainte ca să-l înmormânteze şi cu siguranţă foarte rare sunt cazurile când familia acceptă ca un avocat să facă spectacol public din deces, chiar în ziua înmormântării.

Butmalai_1Ana Ursachi se pare că nu a fost angajată de familie, aşa cum se insinuiază, ci s-a autopropus să reprezinte familia, pentru că avea un interes direct să speculeze moartea lui Ion Butmalai. Cine este Ana Ursachi? Ea a devenit cunoscută ca fiind omul lui Viorel si Victor Ţopa, patronii trustului Jurnal. De altfel, Ursachi poate fi văzută zi de zi la Jurnal TV, în emisiuni dedicate permanent oponenţilor de business sau politici ai patronilor acestui post. Este suficient să o urmăreşti într-o singură emisiune ca să înţelegi câtă legatură are ea cu avocatura. Mai mult, Ana Ursachi a fost plasată şi pe lista PLR, imediat după ce a apărut informaţia că acest partid a fost preluat de patronii postului Jurnal TV. PLR însă nu a reuşit să intre în Parlament, pentru că acest partid a acumulat puţin peste 1 la sută din voturi.

Scrisoarea de adio pe care avocatul o flutură în presă şi face show pe seama morţii lui Ion Butmalai, în timp ce familia şi apropiaţii îl plâng, pare a fi una autentică şi este de fapt compusă din mai multe file. Pe fiecare filă există câte câteva rânduri, pe diferite teme. Sursele mele mi-au confirmat că pasajul în care Ion Butmalai acuză mai mulţi politicieni, inclusiv pe foştii săi colegi din PLDM Cahul, este autentic. Ceea ce însa omite “avocata” Ţopilor să spună este faptul că Ion Butmalai nu a fost nici pe departe un sfânt.

Butmalai a fost cu adevărat un personaj controversat al politicii moldoveneşti, un om care s-a făcut remarcat prin momente ciudate, inclusiv cel în care în faţa oficialilor germani a cerut eliberarea unui criminal din penitenciar, lucru recunoscut parţial chiar de el. Butmalai a fost înconjurat de un anturaj sur, obiect al investigaţiilor mele. El a fost naşul de cununie al deputatului Oleg Balan, care la rândul său este naşul de cununie din prima căsătorie al şefului Vămilor Tudor Baliţchi. Ca răspuns la investigaţiile mele, după ce Baliţchi a organizat conferinţa de presă de răzbunare, în care eu am fost acuzat că aş fi furat 33 de milioane în anul 2008, el, alături de deputatul Cimbriciuc a adresat o scrisoare procurorului general (vezi imaginile) în care a cerut ca eu să fiu condamnat penal în baza conferinţei de presă a Serviciului Vamal, cerând să fie informat despre „măsurile luate” cu mine „personal şi în scris”, fapt apreciabil drept infracţiune, imixtiune grosolană şi nepermisă în justiţie, cu acoperirea mandatului de deputat!

În 2009 el a preluat controlul mai multor scheme de contrabandă din sudul ţării. S-a vorbit foarte mult despre schemele de contrabandă pe care le gestiona Butmalai în zona Cahul, care l-au adus în situaţii de conflict, inclusiv cu instituţii controlate de PLDM, MAI şi Fiscul. Butmalai_2

El a intrat într-un conflict dur cu conducerea MAI, cu care a început să-şi regleze conturile, anume pentru partajarea controlului asupra acestor scheme. Se pare că el a fost înfrânt în această luptă, rămânând la un moment dat singur împotriva tuturor, pierzând şi controlul asupra schemelor de contrabandă, şi susţinerea partidului. Nu este lipsit de importanţă pentru ruptura sa cu PLDM şi faptul că Ion Butmalai era cunoscut ca fiind un apropiat al lui Victor si Viorel Topa, apărea foarte des la Jurnal TV cu atacuri la oponenţii lor şi au existat chiar zvonuri că urma să intre în „Antimafia” lui Sergiu Mocanu, care însă între timp a intrat în dizgraţia Ţopilor.

Nu scriu aceste fapte pentru a insinua că susţin versiunea suicidului, ci doar pentru a sublinia câteva elemente de fapt logice şi evidente, răspunsurile la întrebări urmând a fi date de Procuratură şi MAI, care acum ar trebui să fie cele mai interesate să verse lumină asupra cazului, pentru a pune punct tuturor insinuărilor, speculaţiilor şi provocărilor venite din partea celor care vor să obstrucţioneze formarea alianţei pro-europene de guvernare. În scrisoare totul sună foarte clar, Butmalai a scris foarte explicit, că era supărat că PLDM nu l-a pus pe lista electorală şi i-a retras sprijinul politic şi pentru că cei din Cahul ar fi luat nu ştiu ce decizie împotriva lui. Dacă el a ales să se sinucidă din cauza asta este un mare păcat desigur şi este un semnal foarte negativ. Şi dacă doamna avocat are dincolo de show şi argumente logice să combată faptele descrise, le aştept.

Iată, aşadar, câteva amănunte care explică de ce avocata Ana Ursachi face spectacol TV din moartea lui Ion Butmalai, dovedind o totală lipsă de respect faţă de durerea familiei şi a apropiaţilor. E simplu. E o nouă comandă de la Victor şi Viorel Ţopa. Iată de ce Jurnal TV a devenit un canal morbid, plin de cinism, care îşi permite să facă show din moartea unui om, chiar şi în ziua înmormântării lui.

Concluzia este una tristă. În Moldova nici să mori în linişte nu mai poţi! Probabil familia lui Ion Butmalai ar fi trebuit să aleagă să-l înmormânteze în afara ţării pentru a scăpa de şacalii Ţopilor şi de cinicii “jurnalişti” de la Jurnal TV…

 

P.S. Pentru cei care-mi vor sări în cap după acest articol: Măria sa Realitatea şi Adevărul sunt mai presus de ORICE!

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole