CHIŞINĂUL între Trecut şi Prezent…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Chişinăul – inima Ţărişoarei Moldova.

Chişinăul – centrul cultural şi istoric al Republicii noastre.

Chişinăul – oraşul meu, oraşul oamenilor buni în care vreau să trăiesc, să muncesc, sa-mi cresc viitorii copii şi să-mi petrec tot restul vieţii.

Cum a fost pe timpuri şi cum arată în prezent Chişinăul nostru?!

La mijlocul anilor ’80, în central oraşului, pe locul prezentei pieţi de flori erau amplasate mai multe carusele pentru copii.

În 1986, anul naşterii mele, aceste carusele au fost demontate, iar în faţa Catedralei Nașterea Domnului ( ridicată în 1836 după proiectul arhitectului Avraam Melnikov), a fost instalat un havuz cu 3 nivele şi iluminare. Acum, doar pot să-mi imaginez ce frumuseţe era la catedrală în serile de vară…

Mai tîrziu, între anii 1988-1989, respectivul havuz a fost demontat, uletior în faţa catedralei fiind construită o Clopotniţă.

Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, a fost construită după planul lui Ozmidov, în anii 1816–1817, arhitectul și inginerul cadastral al Basarabiei în acei ani.

În 1885, aici a fost montat monumentul lui Aleksandr Pușkin.

În 1928 a fost montat monumentul lui Ștefan cel Mare. În 1958 a fost amenajată Aleea Clasicilor cu 12 busturi ale clasicilor literaturii române, cărora în anii 1990 li s-au alăturat busturi ale unor mari literați români din secolul al XX-lea.

Parcul “Valea Morilor”, care pe timpuri era supranumit – Центральный Парк Культуры и Отдыха имени Ленинского комсомола (КПКиО).

În lacul Valea Morilor existau 2 specii de peşti, carp şi caras, totodată pe suprafaţa acestuia puteau fi urmărite şi nişte lebede graţioase.

În parc, era amplasat Teatru de Vară (5 mii de locuri), cinematograf de zi, orăşel pentru copii, plajă şi o staţie pentru bărci. Totodată, pentru tineri au fost instalate 2 ringuri de dansuri.
În acea perioadă parcul era de o frumuseţe nemaipomenită, fiind foarte îngrijit.

Privind aceste imagini frumoase, îmi schiţez în conştiinţă un oraşel foarte frumos, un orăşel verde, cu o multitudine de flori, havuzuri, spaţii pentru copii şi tineri, spaţii de odihnă pentru toată lumea.

Regretabil este faptul că, în prezent oraşul nostru nu mai este îngrijit astfel precum o necesită…iar, în locul unor spaţii verzi, spaţii de odihnă pentru copii şi adulţi, se construiesc tot mai multe Mall-ri…păcat!

Comentarii