Ce alegem, dragi concetateni?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

O mare dilema se-nvarte in mintile cetatenilor RM: incotro trebuie sa ne indreptam, spre UE sau spre UV? Ca si orice altceva pe lumea asta, aceste uniuni au si plusuri, si minusuri pentru tarisoara noastra – care, de mai bine de 23 de ani, sta cu pucioarele in 2 luntre.  Evident este ca trebuie sa alegem ce-i mai bun pentru noi , cetatenii. Ar fi o idee buna sa facem o comparatie dintre beneficiile aderarii RM la UE si cele ale aderarii la UV:

-Aderarea RM la UE ne ofera o piata de desfacere de peste 563 milioane de consumatori, predispusi sa achite sume mult mai mari pentru produsele moldovenesti (desigur, nu trebuie sa uitam de calitate), pe cand aderarea la UV ne ofera o piata de 169,3 milioane de consumatori;

-In UE, speranta de viata este 75 ani; in UV, este de 63 ani;

-Numarul de detinuti la 100 mii locuitori, in UE, este de 97 persoane, iar in UV este de 569 persoane(acest rezultat  pentru mine este un soc);

-In UE, PIB-ul, pe cap de locuitor, este 33.000$; in UV, acesta ajunge la 12.000$;

-Salariul mediu: UE – 2 500$; UV – 750$;

-Pensiile: UE – 1 700$; UV – 150$;

-Bursele: UE – 500$; UV – 100$;

-Studiile din UE nici nu se compara la calitate cu cele din UV;

-Asistenta medicala din UE este la un nivel mult mai inalt decat cea din UV.

Desigur, alegerea o face fiecare din noi, dar cert este ca trebuie sa punem bine pe cantar plusurile si minusurile, pentru ca aici este vorba de viitorul tarii noastre. Acum trebuie sa alegem daca ne ridicam in picioare si mergem pe calea dezvoltarii, sau stam, in continuare, in genunchi in fata unei puteri. Este datoria noastra sa facem aceasta alegere, caci in mainile noastre se afla SUVERANITATEA, forta cu care putem intoarce munti.

Comentarii