Catastrofă ecologică or societatea civilă ucraineană vs. cea moldovenească

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cine își aduce aminte de titlurile de știri care ne băgau în sperieți? Nistrul seacă; Se apropie o catastrofă ecologică; Capitala rămâne fără apă etc. Acum, mai mult ca oricând, problema aceasta este actuală căci Ucraina vrea să mai construiască încă 6 hidrocentrale, care includ și diguri, iar asta înseamnă că debitul rîului Nistru o să scadă și mai mult, iar într-un an secetos o catastrofă ecologică este inevitabilă.

Cît încă nu este târziu, în mod urgent, premierul Pavel Filip va merge în Ucraina să se întâlnească cu premierul Groisman să negocieze problema asta, căci ar fi culmea să nu se facă nimic în acest sens și să lași totul la dispoziția moirelor.

Dar nu asta e cel mai important. Azi, societatea civilă din Ucraina a mers să protesteze la Ministerul Mediului din Kiev împotriva construcției hidrocentralelor. Nu în număr mare, dar măcar au arătat spirit civic, că nu sunt nepăsători față de mediul înconjurător, deși i-ar afecta mult mai puțin ca pe noi construcția dată.

Eu am o întrebare foarte simplă la adresa societății civile de la noi. Pe voi nu vă interesează soarta Nistrului? Sau dacă nimeni nu a aruncat banul, voi stați bine-merci și nu deranjați pe nimeni? Sau poate problema este în altceva. Vă temeți să nu fiți mustrați pentru faptul că atacați Ucraina, știți voi, nu e la modă să ataci Ucraina, căci ești imediat înscris în rândul moscalilor. Dar aici este vorba despre ecologia țării noastre, de dragostea față de țară, nu de rusofobie sau altceva. Și dacă tot voi vă plângeți mereu de incompetența guvernării, de ce nu ați luat atitudine până acum?

De ce lăsați în grija lui Filip, daca voi cică sunteți mai patrioți și mai capabili, că vouă vă pasă de țară iar altora nu? Sau poate voi nu cunoașteți despre pericolele pe care le paște construcția acestor hidrocentrale, atunci încerc să vă explic eu:

-În primul rând, construcția hidrocentralelor presupune inundarea a unui teritoriu imens, care duce la distrugerea acestui ecosistem.

-Al doilea rând, digul duce la imposibilitatea migrației peștilor pentru înmulțire lucru care duce la diminuarea numărului acestora, sau chiar la dispariție.

– Apa nu circulă, calitatea ei se strică iar viețuitoarele se îmbolnăvesc sau mor.

– Inundarea unui teritoriu imens duce la alunecări de teren, calitate proastă a solului.

Să nu mai amintesc despre miile de metri cubi de combustibili arsi la hidrocentrale, iar deșeurile periculoase eliminate în apă distrug deja ceea ce a rămas din ecosistem.

Nici asta nu v-a convins? Ori este mult mai ușor să ataci Edelweiss-ul lui Plahotniuc că acordă ajutoare tinerelor mame și familiilor social-vulnerabile? Și evident că este mult mai ușor să critici tichetele de masă (măcar o tentativă de a îmbunătăți sănătatea publică) proiect care apropo este activ în România, Belgia, etc.

Ce fel de societate civilă am fi noi dacă nu am pune la dubiu deciziile guvernului. Ah da, care dom’le ecosisteme dacă la noi procesul lui Filat a fost unul închis și s-a încălcat drepturile unui om cu inimă de aur (pentru societatea civilă, evident)?

Așa că, vă rog să vă gândiți, căci este o temă foarte actuală, și atitudinea voastră dacă ar fi solidară cu cea a societății civile din Ucraina, ar putea juca un rol important.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole