Casa arde, moldovenii se chiaptănă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După atâtea şi atâtea atenţionări şi avertizări din partea statelor ex-socialiste (cum ar fi Cehia, Slovacia, Polonia) despre faptul că UE este foarte asemănător cu un URSS al timpului nostru, moldovenii visători pupă occidentul cu toată ardoarea, de parcă ar fi găsit un El Dorado sub steagul galben-albastru.

Statele din UE calcă pragul falimentului unul după altul, dar nu! – moldoveanul ştie că acolo e raiul pe pământ şi acolo-i fericirea mult aşteptată. Mintea lui atoatecuprinzătoare nu poate gândi în termeni de stat, popor, dezvoltare strategică – „principalu nie să-ni şibă ghini”.

Deosebit de curios este că principalul argument rămâne deschiderea hotarelor – brusc s-a trezit în noi un profund sentiment turistic. Evident majoritatea promotorilor acestei idei aşteaptă să facă papucii din ţară pentru „o viaţă mai bună la Europa”, deci nicidecum ea nu are interesul de a ridica ţara asta cu adevărat.

Toată Europa acum îşi pune problema păstrării/reconceptualizării Uniunii Europene, fiindcă au înţeles că modelul ei de funcţionare este fatalist în esenţă şi are un sfârşit iminent. Nu, pe noi ne mănâncă nasul să intrăm acolo, că de, a să şibă liberă circulaţie.

Te-ai gâdnit vreodată ce o să se întâmple cu industria (şi mai ales agricultura Moldovei) în cazul în care ne integrăm? O să reziste vreo întreprindere, cât de serioasă, din Moldova în faţa concurenţei produselor europene? Noi o să ne prăbuşim cu tot cu visuri despre viitorul european luminos, aşa cum a făcut-o România.

Articolul dat nu este nimic mai mult decât un îndemn la gândire şi analiză.

Comentarii