Buneii, părinții noștri au făcut… , eu ce am făcut ???

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De multe ori avem discuții cu părinții, buneii sau cei mai în vârstă despre diferite probleme sociale, politice, economice etc. Mereu ne contrazicem cu ei, considerând că noi avem dreptate. Ne credem mai deștepti pentru că noi putem folosi ipad-ul, iar buneii meii nici măcar nu au văzut așa ceva. Ne considerăm mai patrioți pentru că purtăm panglici tricolore, iar unii dintre buneii și părinții noștri încă tânjesc după vremurile comuniste. Ne considerăm mai puternici pentru că strigăm în gura mare la proteste sau pe net despre nedreptăți, iar ei nu au făcut asta niciodată.

Însă, consider că încă nu am reușit să facem atât cât au făcut ei pentru a ne da tare și mare.

Buneii noștri la vârsta de 20 de ani au luptat în al Doilea Război Mondial. Unii și-au dat viața pentru acest pământ iar alții au fost schilodiți de gloanțe. Ei s-au întors acasă, și-au refăcut viața, au construit case, gospodării, familii. Au dat viață părinților noștri pe care i-au învățat limba maternă, tradițiile și obiceiurile moldovenești. Au rezistat regimului comunist, foamei și deportărilor.

Părinții noștri învățau pe ascuns buchiile latine. Au făcut naveta spre orașe și le-au ridicat. Și-au exprimat dorința de a vorbi românește și de a se uni cu patria mamă, iar pentru aceasta au fost persecutați. La vârsta de 20-30 de ani au făcut revoluția și au instalat drapelul tricolor, buchiile latine. Apoi au luptat în războiul din Transnistria. Ne-au crescut pe noi și ne-au redat dragostea față de țară, tradiții, limbă.

Buneii noștri și-au făcut datoria, părinții noștri și-au făcut datoria față de țară. Ce am făcut noi? Am făcut proteste iar liderul nostru de pe atunci se urca prin copaci. Am realizat 7 aprilie, însă efectul a fost prea mic. La vârsta noastră buneii și părinții noștri au făcut mult mai mult pentru țară.

Nu îndrăzniți să-i acuzați de trădare, lipsă de dragoste față de țară etc. Ei au trăit alte vremuri. mult mai grele decât ale noastre. Iar noi, tinerii, ar trebui să ne facem și noi datoria.

Comentarii