Bucata de pâine nu este egală cu un afiș electoral, iar Franzeluța nu este Centru de asistență socială

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi am decis să deschid și subiectul legat de prețul pâinii, precum și despre cum Statul impune SA Franzeluța să activeze cu statut de Centru de asistență socială.

Să o luă pe rând.

1. Devalorizarea leului influențează toată industria din Republica Moldova. Ca urmare cresc prețurile în majoritatea sferelor de producere, iar furnizorii de energie electrică și de gaze naturale nu au întârziat să solicite majorări de prețuri. Deja sunt discuții despre cum de ridicat curentul electric la peste 2 lei pentru kW/h, precum și se dezbat subiectele ce țin de majorarea prețului la gazele naturale. Bumul prețurilor evident că afectează și producerea de pâine, care se bazează pe câteva lucruri importante: făină de calitate, apă, energie electrică, gaze naturale. Făina este pusă în bolurile speciale, apa trebuie tratată și folosită corespunzător, energia electrică trebuie pentru a pune în mișcare toate utilajele, iar gazele naturale sunt pentru a menține flacăra albastră și fierbinte în cuptoarele imense ale celor mai mari producători de pâine din țară. În lanț, este afectată și întreprinderea SA „Franzeluța”, care este și unicul producător de pâine socială, destinată păturii social vulnerabile.

Însă, prețul pâinii este păzit mai ceva decât cel al energiei electrice și al gazelor naturale. Nimeni nu ține cont de faptul că pentru a produce ai nevoie de surse financiare, precum și de alte materiale, iar pentru aceasta trebuie să ai și produse care să acopere cheltuielile, ori să ai careva subvenții de la stat, acordate prin intermediul păturii social-vulnerabilă, sub formă de indemnizații. Fără a se ține cont de așa ceva, politicienii noștri transformă pâinea în afiș electoral și promit că în următorii patru ani de mandat nu va crește prețul la pâine, chiar dacă va fi necesar. Pe de altă parte, acești politicieni nu contribuie cu nimic în vederea susținerii producătorilor, punând în schimb toată sarcina pe cei care conduc aceste întreprinderi, fără măcar să fie întrebați dacă vor sau nu.

Pe scurt, prețul pâinii este un subiect politic, o promisiune care trebuie realizată de către altcineva, numai nu de către politicianul care a promis. Așa este la noi în Moldova, iar obișnuința aceasta a intrat deja în sânge și este greu de scos. Tot greu este de învățat și consumatorul că pâinea nu poate fi 2 lei mult timp, fiindcă costurile de producere sunt altele de la o zi la alta, iar pentru ca fabrica să lucreze este nevoie de resurse financiare, care nu vin nicăieri din altă parte decât din vânzarea franzelelor, pâinilor și altor produse de panificație.

2. S-a pus în cîrca SA „Franzeluța” să producă aproape 10 tipuri de pâine la preț mic, care să fie cumpărată ulterior de către cei mai săraci decât deputații. Impunerea aceasta s-a făcut inechitabil și deloc corect, fără a se lua în calcul că în acest mod se va îngropa producătorul, iar în câțiva ani am putea ajunge să ne plângem că acțiunile șchioape ale unor demnitari au dus la punerea pe brânci și ceea ce mai înseamnă „panificație”.

SA Franzeluța a fost transformată încetul cu încetul într-un Centrul de asistență socială, obligată să vândă produse la prețuri mult mai joase, în urma cărora înregistrează pierderi colosale, totodată înregistrează datorii către furnizori, salariați și tot așa mai departe. Da, trebuie să se producă pâine ieftină, însă această producere specială trebuie să fie compensată cumva, după cum am scris și mai sus. Nu este normal să pui pe umerii unei singuri întreprinderi producerea franzelelor de 2 lei (sau cât costă ele), în timp ce în țară sunt și alți producători care ar trebuie să fie incluși într-un program special de Stat, elaborat și gândit la rece, cu creionul în mână.

Eu mă opresc aici cu această temă și rog colegii bloggeri să ia atitudine asupra acestui subiect. Știu că este unul sensibil, însă nepăsarea nu va duce nicăieri în altă parte decât spre îngreunarea situației panificației din țară. Dacă să  spunem mai direct și clar pentru toți – transferarea pâinii în afiș electoral este în primul rând și un atac asupra Securității alimentare a Republicii Moldova.

Gândiți corect și motivat, dragi concetățeni!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii