BARONUL VERDE de la Orhei. CĂSOAIE din bani publici, pe teren PUBLIC!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

 Ţin bine minte cum în 2008-2009 ne cruceam, împreunii cu câţiva actuali şi alţi deja foşti membri PLDM (pe atunci în opoziţie) de tupeul “baronului roşu” Nikolai Luţik. Acesta, fiind sprijinit de Igor Dodon (pe atunci ministru al Economiei) şi cumetrul său Viorel Melnic (pe atunci şef la Vamă), după ce a pus laba sub protecţia lui Papa Voronin pe toată Zona Economică Liberă din Tvardiţa şi-a tras cogemite CĂSOAIE… tocmai în centrul parcului orăşenesc din Taraclia! Între timp „baronul roşu” a devenit… VERDE, trecând sub „krâşa” lui Vlad Filat, iar isprava sa este repetată de alţi BARONI VERZI, în practic fiecare centru raional din Moldova. Din păcate nu este o excepţie raionul Orhei, care a ajuns să semene mai mult cu o otcină medievală a boierului Petru Ştirbate, în care sărăcia lucie a orheienilor iobagi convieţuieşte cu strălucirea averilor sale, instalate chiar pe proprietatea publică a oraşului şi raionului.  

Casa StirbateÎn imaginea reprezentativă vedeţi lacul orăşenesc din Orhei, proprietate publică, ca şi statutul terenului proxim lacului. Ei bine, chiar pe malul lacului public, în câţiva ani, preşedintele OT PLDM Orhei Petru Ştirbate a tras o cogemite CĂSOAIE, de toată frumuseţea (vedeţi imaginea)! Poate credeţi că a fost construită pentru odihna de vară a copiilor din Orhei? Sau că e vreun loc special, mai drăguţ, în care să fie cazaţi investitorii străini care vor veni în raion? Ba bine că NU! CĂSOAIA este chiar proprietate PRIVATĂ a baronului verde local Petru Ştirbate!

Şi acum ATENŢIE! În 2012 Petru Ştirbate a declarat că nu deţine NICIO LOCUINŢĂ! Tocmai în 2013 baronul declară, că la un venit anual de la locul de muncă ce depăşeşte cu puţin 200 mii lei, plus cei 80 mii lei ai soţiei (angajată, deloc prin conflict de interese, a naşului de cununie al lui Ştirbate, preşedintele raionului Orhei Ion Ştefârţă), el s-a ales cu un apartament, ½ din casă şi două automobile, CHRYSLER 300 şi JEEP COMPAS. În 2014 baronul declară că în 2013 şi-a cumpărat o casă întreagă, un garaj, un lot de pământ şi o barcă în valoare de 2.500 euro. Barca o puteţi vedea în imagine, alături de gardul din sârmă, prin care Ştirbate şi-a izolat ILEGAL moşia amplasată pe teren public!  În aceeaşi imagine vedeţi un indicator auto, pe care gospodarul Ştirbate şi l-a pus pentru a-şi însemna gospodăria. Este deosebit de curios că asemenea indicatoare nu se găsesc în vânzare în Moldova, fiind furat de pe marginea drumului, de la firmele care se ocupă de reabilitarea porţiunii de drum Chişinău-Orhei. Screenshot_Casa_Stirbate_2

Drum Stirbate_2Acum nu ştiu ce e mai caraghios, faptul că imensa casă a baronului a crescut în doar câţiva ani pe teren public, chiar pe malul lacului orăşenesc, sau că a fost înălţată cu o viteză invers proporţională vitezei cu care este renovat Spitalul raional din Orhei. Proiectul social de renovare a spitalului raional este curat de Ştirbate, planând suspiciuni că tocmai din banii furaţi din acel proiect social baronul de la Orhei şi-a ridicat cu o asemenea viteză căsoaia. Aceste suspiciuni explică şi lipsa de claritate privind resursele financiare din care baronul a fost în stare să-şi ridice casa.

Şi ca să vă mai cruciţi o dată, în imaginea din stânga vedeţi drumul asfaltat pe care şi l-a turnat baronul până la poarta casei sale. Din ce bani credeţi? Deprinderea este deprindere! Drumul a fost construit din cei 400 mii lei, alocaţi recent din bugetul RAIONAL, prin decizia Consiliului raional Orhei, cu sprijinul preşedintelui raionului, naşul grijuliu de cununie al baronului Ştirbate, Ion Ştefârţă! Este cumva şi logic. O casă construită din bani publici, furaţi de la copiii şi bătrânii bolnavi, pe teren public nu poate fi conectată la oraş decât printr-un drum construit… tot din bani publici!

Va urma.

 

P.S. Aseară, la orele 17:00 s-a întrunit Biroul politic al OT PLDM Orhei, pentru a desemna candidaţii raionului pe listele de deputaţi din partea partidului la alegerile parlamentare. După câteva ore, „cu presiuni venite de la Chişinău”, Biroul „a decis” înaintarea pe liste din partea raionului Orhei cu nr.1 a şefului Vămilor şi apropiatului lui Vlad Filat, Tudor BANDIŢCHI, care şi-a însuşit după 2009 nu mai puţin de 20 de MILIOANE de EURO din bugetul de stat, responsabil de raion la nivel central în PLDM şi cu nr.2 a baronului verde Petru ŞTIRBATE, pomenit mai sus. Unul mai bun decât altul! 🙂 Ştiu cu certitudine că mai mulţi membri ai biroului au plecat acasă după şedinţă foarte dezamăgiţi. Oare cum vor da ochii în campania electorală cu alegătorii din Orhei??? După cum mi-au zis, o bună parte din ei se vor regăsi curând în alte partide de orientare de dreapta.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole