Baliţchi, Platon, cosmosul şi nunţile moldovenilor. Ah, da… şi sindicatele!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am parcurs o perioadă plină, în care ni s-au umplut inimile de mândrie că suntem moldoveni. Am avut şi sărbători patriotice, şi zi(le) ale Europei, şi ale Victoriei, şi drapele imense în faţa celui mai patriot de până acum Guvern al acestei ţări.

Am avut şi un raport al performanţelor acestui Guvern în Parlament, din care am înţeles că… nu avem cum să nu zburăm în cosmos curând şi să nu ajungem şi chiar să nu depăşim America la dezvoltare economică şi societate democratică.

Şi asta ca recent, datorită vizitei la Chişinău a şefului Misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev, să aflăm că bugetul statului aflat în poziţie de „start” pentru zbor în cosmos de fapt este afectat de un deficit de 600 milioane de lei. Am mai aflat că pentru primul trimestru al anului Vama şi Fiscul au încasat cu 3,4% mai puţin decât planifica Ministerul Finanţelor la elaborarea Legii Bugetului, ca să nu mai vorbim de eventuale supraîndepliniri ale estimărilor bugetate. Şi ca să nu mai menţionăm şi recenta reeşalonare de către Min.Fin. a preconizatului grafic de creşteri salariale pentru bugetari. Hm… Asta cum vine? Cum să încadrăm asta în peisajul pictat în culori roz, cu racheta moldovenească, care mai aşteaptă doar numărătoarea inversă pentru decolare spre… cosmos?

Cum pot scade încasările în buget pe fundalul creşterii economice şi industriale, a dinamicii pozitive a importurilor şi exporturilor? Şi mai ales cum e posibil acest fenomen în contextul reintroducerii de la 1 ianuarie 2012 a impozitului pe venit pentru întreprinderi şi a majorării considerabile a accizelor aplicate la importul şi producerea unor categorii importante de mărfuri??? Nici o logică nu mai poate fi constructivă atunci când e vorba de statistica moldovenească şi performanţele guvernării, în raport cu ce are lumea pe masă în această ţară.

În contextul aceleeaşi logici „şchioape”, Fiscul a început recent o luptă fără precedent ca amploare, cu unul din cei mai mari duşmani ai bugetului moldovenesc: divinul transnistrean. De vreo două săptămâni tot umblă stresaţi mirii moldoveni. Şi asta deoarece au la nunţi oaspeţi nepoftiţi, în persoana inspectorilor fiscali ai lui Platon, care dacă sunt serviţi din sticle de „KVINT” de la Tiraspol fără timbre de acciz moldoveneşti, aplică amenzi de la 50 până la 250 mii lei.

Sincer, eu când am auzit pentru prima dată despre acest fenomen am crezut că e vorba de o glumă. Da una proastă de tot. Asta cum vine? Oare cum şi pe unde se aduce alcoolul de la Tiraspol în partea dreaptă a Nistrului? Oare nu prin Vama lui Baliţchi, care e al lui Filat, care s-a ameţit cu ceva timp în urmă în compania lui Smirnov la un meci de fotbal anume cu un asemenea divin netimbrat?! De ce deci Vama zice că nu e nici o problemă să aduci la Chişinău vodca şi divinul de la Tiraspol, iar Fiscul lui Platon, care e tot al lui Filat, zice că acest divin, care ajunge, de altfel în cantităţi neesenţiale comparativ cu ce se vinde prin cafenelele şi restaurantele din Chişinău şi pe la mesele de la nunţile moldovenilor este una din cele mai grave probleme ale bugetului moldovenesc???

Nu ştiu eu câte din cele 600 milioane „pierdute” sunt puse de către Platon anume pe seama nunţilor moldovenilor şi câte pe incapacitatea administrativă a sa şi a amicului său Baliţchi de a impozita creşterea economică, importurile, exporturile şi implicit veniturile, dar situaţia chiar pare a fi una caraghioasă, mai ales că la Vama moldovenească plouă ca de obicei. Şi ne-a convins că ploaia este cel mai de notat eveniment din rutina Vămii moldoveneşti acelaşi Tudor Baliţchi (alias „Valet”) care nicicum nu-şi poate găsi o altă ocupaţie mai de conţinut şi esenţă pentru sistemul fiscal al unei ţări care se vrea în cosmos, decât tradiţionalele sale atestări şi… nu râdeţi… reorganizări! Da, după reorganizarea din primăvara lui 2010, atestarea din 2011, în 2012 avem din nou… reorganizare!!!

Am impresia că dacă Gueorguiev este preocupat de deficitul bugetului de stat, Baliţchi are în grijă permanentă un alt buget, pe care îl completează sârguincios la fiecare „reorganizare” sau „atestare”. Nu ştiu dacă a avut de unde în calitate de administrator la „IPTEH”, dar măcar de la ULIM ar fi trebuit să însuşească valetul că pentru a reorganiza trebuie mai întâi să ORGANIZEZI ceva.

Săptămâna trecută, la una din şedinţele la care am avut onoarea să particip şi eu, liderii sindicatelor angajaţilor din serviciul public, care la 1 mai strigau alături de colegii din alte ramuri urale premierului la cogemite miting de „protest”, „anti”-guvernamental, nu înţelegeau de ce nu pot striga „urale” şi cu ocazia lansării rachetei moldoveneşti în cosmos. Se plângeau că sunt în discuţii „aprinse” cu Min.Fin-ul pe marginea scandaloasei reeşalonări a majorărilor de salarii pentru funcţionarii publici şi că nu înţeleg de ce reorganizările de la Vamă nu duc la majorarea încasărilor în buget şi respectiv salariilor bugetarilor, dar exact viceversa. Nu înţeleg sindicatele şi ce o fi având Baliţchi cu … Convenţia colectivă semnată în 2011 de Federaţia Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice şi Ministerul Finanţelor, pe care o foloseşte în cadrul reorganizărilor cotidiene… nu tocmai conform destinaţiei fireşti a acesteia. Asta dacă ne exprimăm mai cenzurat. Mare le-a fost mirarea sindicaliştilor să vadă că racheta în care ei s-au pornit în cosmos alături de Guvern este de fapt de carton.

Cam tot aşa cum s-au mirat şi procesatorii de carne de premierul moldovean, altădată mare luptător împotriva schemelor frauduloase de import al cărnii, care la o recentă întrunire cu reprezentanţii patronatelor i-a apostrofat pe producătorii, care au îndrăznit să-i ceară socoteală la capitolul contrabandei de carne, sugerându-le să închidă gurile, pentru că tot ei şi procesează carnea de contrabandă. Da, Guvernul de la Chişinău a ajuns să nu mai sesizeze nici o diferenţă între un operator economic loial legii şi un contrabandist. O fi ăsta „happy-end”-ul din povestea cu Făt-Frumosul de pe cal alb?! Cam nu pare…

Şi iarăşi la moldoveni capra face iar oaia trage. Când în premieră mondială duty-free-urile moldoveneşti mai nu vând benzină cu scutiri de taxe, când cel mai cosmic Guvern, al celei mai cosmice ţări europene contractează servicii juridice de peste 10 milioane de lei pe un singur dosar, pentru a pierde alte 50 milioane de euro, când Fiscul aruncă sute de milioane de lei în tornada schemelor de restituire a TVA la exportul mărfurilor, atunci poate vreo câteva sute de mii de lei încasate de la nuntaşii moldoveni chiar le vor permite guvernanţilor să-şi mai spele şoricul de pe obraz în faţa FMI-ului?! Cine ştie, poate chiar nunţile din satele şi oraşele moldoveneşti împiedică racheta Guvernului să decoleze spre cosmos?!

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole