BAC-2012. Cum prevenim frauda?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Articolul precedent a fost un pamflet pe seama intenţiilor Ministerului Educaţiei de a lupta cu frauda la examenul de Bacalaureat. Era interesant de urmărit reacţiile cititorilor. Acum serios.

Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a declarat că „pentru sesiunea 2012, Comisia Naţională de examene a aprobat decizii importante, care vor eficientiza procedura de examinare, în planul calităţii, transparenţei, obiectivităţii şi autenticităţii rezultatelor.”

Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor de Bacalaureat pentru 2012 prevede că fiecare candidat la examenele de bacalaureat „va semna o declaraţie, înainte de fiecare examen, prin care va confirma că este informat despre faptul că pentru eventuala introducere a materialelor interzise (tabele, manuale, dicţionare, ceruză, notiţe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, staţii de emisie-recepţie a informaţiei, alte surse de recepţionare şi transmitere a mesajelor) în sala de examene, va fi eliminat din sală, indiferent dacă a folosit sau nu acele materiale.”

Cum schimbă asta situaţia? În afară de un motiv în plus de stres pentru elevi şi un teanc de hîrtie în plus pe masa Comisiei Centrului de Bac, nu se schimbă nimic.

Pentru că observarea momentului copierii şi luarea măsurilor necesare, oricum, rămîne la discreţia observatorilor din clasă. Pentru că Metodologia prevede că „în sălile de examen, indiferent de numărul de candidaţi în ele, urmează să fie doi asistenţi, cadre didactice din instituţia desemnată ca Centru de Bacalaureat, specialişti de altă disciplină decît cea de examen.”

Cînd am susţinut eu examenele de Bac, în sala în care am nimerit, la obiectul „Limba şi Literatura Română”, asistente erau bibliotecara liceului nostru (o femeie cu o inimă mare) şi o profesoară de franceză (cu un caracter mai dur). Ele se făceau că nu observă nimic. Elevii se făceau că nu copie. Noi le înţelegeam pe ele şi ele pe noi. Pentru că ne cunoşteau, pentru că ne vroiau binele, pentru că erau oameni, la urma urmei…

Continuare pe BLOGUVERN

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii