Autonomie financiară locală fără contribuabili?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Citesc astăzi ştirea în legătură cu un proiect de lege care prevede extinderea autonomiei financiare a localităţilor rurale. Astfel, 75 la sută din acumulări ar urma să rămână în bugetele locale. Eu zic că e o veste bună, însă există şi reversul monedei.

Economia este un sistem, în care toate elementele sunt interdependente. O autonomie locală nu este viabilă în cazul în care nu există un fudament socio-economic solid. La nivel local, o astfel de fundament îl reprezintă afacerile mici şi mijlocii. Anume dezvoltarea acestui sector determină şi gradul de bunăstare a unei localităţi.

Or, din ceea ce urmărim în ultimul timp, politica Guvernului este îndreptată preponderent spre facilitarea investiţiilor străine şi companiilor locale mari, care activează preponderent la centru şi elimină întreprinderile mici şi mijlocii de pe piaţa naţională.

Un simplu exemplu: în ultimii ani, în Chişinău a devenit deja o normă lichidarea pieţelor agricole şi construcţia în locul lor a unor hipermarketuri, de pe urma căruia beneficiază un grup restrâns de persoane, în dauna majorităţii populaţiei şi producătorilor locali. Pe de altă parte, în ultimii ani nu a fost creată nicio piaţa agricolă, în care ţăranii şi-ar putea desface marfa. În consecinţă, mulţi producători de la sate au dat faliment şi au plecat la munci peste hotare.

Mă întreb acum, cine va asigura suplinirea bugetelor locale? Companiile mari de la Chişinău? Mă îndoiesc.

Da, eu salut cu ambele mâini lărgirea autonomiei locale. Cu toate astea, trebuie să fim conştienţi că astfel de reforme trebuie să fie realizate sistemic,  în paralel cu nişte măsuri în sfera economică  şi socială. Simple măsuri birocratice, care vizează o sferă îngusta nu vor rezolva nimic. De altfel, în câţiva ani, acest proiect, care astăzi ne pare benefic, ar putea duce la o pauperizare şi mai mare a populaţiei.

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole