Atenție la utilizarea fotografiilor în internet, inclusiv rețelele de socializare!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Folosești poza cuiva? Te-ai putea trezi în instanța de judecată!

Dacă nu V-ați interesat, din start, despre posibilitatea utilizării legale a unei opere fotografice (fotografie/poză), care ar conține și imaginea sau portretul unei persoane, Vă puteți trezi cu o chemare în instanța de judecată. Acest lucru este posibil odată cu intrarea în vigoare (01.01.2011) a noii Legi a RM, nr. 139, privind dreptul de autor și drepturile conexe. Potrivit articolului 21 al Legii nr.139,  utilizarea unei fotografii este posibilă doar cu consimțământul persoanei, portretul căreia este prezent în acea poză sau cu consimțământul succesorilor de drept al acesteia.

Astfel, dacă nu cunoașteți persoana din fotografie și nu puteți presupune atitudinea acesteia referitor la distribuirea sau multiplicarea fotografiei cu pricina, mai bine, nu riscați. Încredințați-Vă, că sunteți în afara unui pericol juridic, financiar, ulterior, poate și de imagine… În dependență de probele aduse, dar și, indiscutabil, în dependență de judecătorul procesului, puteți ajunge să achitați, pentru încălcarea dată, o compensație de la 500 pîna la 500.000 lei. Ați putea scăpa, „basma curată”, doar, dacă această poză a fost pusă și distribuită în regim interactiv, de însuși persoana din fotografie.

Totuși, Legea prevede și niște coridoare: este posibilă utilizarea fotografiei unui model sau a altcuiva, dacă acesta (modelul) a primit bani pentru ședința foto în urma căreia a apărut fotografia dată. De asemenea, nu este necesar acceptul, dacă persoana, din poză, este una publică și general cunoscută, iar fotografia în cauză a fost executată în cadrul unor activități publice (non private). La fel, fără acordul celor vizați, poate fi utilizată o fotografie comună, care conține portrete ale mai multor persoane publice de la o activitate publică (non privată).

În concluzie, comunicarea prin intermediul rețelelor de socializare, cu distribuirea difetitor poze, Vă poate produce plăcere, dar nu Vă scutește și de pericolul unor „surprize neplăcute”…

De aceea, Fiți atenți la poze (fotografii)!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii