Asociația Convergențe Europene a organizat o dezbatere pro-europeană la Comrat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Asociaţia Convergenţe Europene (ACE) a organizat luni, 15 septembrie, dezbaterea publică Beneficiile europenizării. Experiența României. Evenimentul a avut loc în incinta Universității de stat din Comrat, regiunea Găgăuzia, Republica Moldova și a reunit peste 250 de tineri.

Participanții au avut oportunitatea de a dezbate subiecte de interes alături de  domnii Petru Vlah, deputat în Parlamentul R.Moldova, Viorel Badea, senator în Parlamentul României, Dr. Tudor Jijie, Conf. Dr. Adrian Adăscăliței, și Andrei Hîncu, reprezentanți ai Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Tudor Cojocariu, coordonatorul proiectului, drd. Dan Nicu, politolog și doctorand SNSPA, doamna Zinaida Aricova, rectorul Universității, precum și cu dra Carolina Novac, redactorul portalului eurojust.ro. Evenimentul a fost moderat de către Sergiu Dan, președintele ACE.

Acțiunea face parte din programul UE vine la tine acasă! și a presupus un dialog deschis cu locuitorii regiunii găgăuze. Au fost abordate subiecte precum efectele economice, sociale și politice ale Acordului, sprijinul oferit de România și celelalte state europene, oportunitățile de atragere a fondurilor europene, perspectivele de extindere ale UE, oportunitățile de colaborare la nivelul autorităților și a tinerilor din R.Moldova și România, lecțiile de după depășirea crizei economice europene și următorii pași ai R.Moldova în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Tinerii au avut ocazia de a adresa întrebări privind miturile din jurul Acordului de Asociere, drepturile de afirmare a identității culturale, capacitatea de adaptare a producătorilor și antreprenorilor moldoveni la piața europeană, relațiile cu partenerii estici și cu statele membre CSI, avantajele apartenenței la UE față de apartenența la Uniunea Vamală și altele.

De asemenea, au fost anunțate următoarele inițiative în beneficiul studenților Universității de stat din Comrat.

–          Stabilirea agendei în vederea deschiderii unui Centru Cultural Românesc în incinta Universității de stat din Comrat.

–          Un concurs cu premii bănești pentru cele mai bune 2 eseuri (în limbile română și găgăuză) cu genericul ”Europa sunt eu!”.

–          O vizită la București pentru un grup de studenți găgăuzi, la inițiativa Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României.

ACE își asumă continuarea demersurilor începute în 2011 privind susținerea cursului european al Republicii Moldova, prin acțiuni adresate factorilor decizionali, specialiștilor, precum și publicului larg din stânga Prutului.

Contacte: e-mail convergente@europe.com, telefon (0040) 743 778 940 (Tudor Cojocariu, coordonator proiecte ACE).

Comentarii

Tudor Cojocariu

Tudor Cojocariu

Român din Moldova. Absolvent al liceului româno-francez "Gh. Asachi" din Chişinău. Licenţiat în Sociologie (Universitatea București). Master în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (SNSPA, Bucureşti). Responsabil de proiecte la Departamentul...

Ultimele articole