(foto)AIE și AO IDEA au organizat un training privind migrația

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sâmbătă am avut bucuria de a co-organiza și de a participa la un training susținut de expertul independent Iris Alexe, nume care pentru cei mai mulți dintre specialiștii din domeniu spune multe.

Având în vedere deficitul de experți pe migrație din R.Moldova, dar și paradigmele anacronice în care înțelegem în acest moment migrația în RM, aportul doamnei Alexe a fost ca o gură de aer proaspăt. Am reușit să văd migrația, alături de ceilalți participanți, într-o nouă lumină. Adică, dacă până acum migrația provoca regrete, revolte și pesimism, în urma training-ului am înțeles că nu procesul în sine este un fenomen negativ, ci faptul că cele 2 componente, imigrația și emigrația, se află într-un dezechilibru grav în cazul RM, iar statul este în acest moment depășit de situație în ceea ce ține de asigurarea unor condiții elementare pentru emigranții care ar fi dispuși să se întoarcă.

Am identificat, așadar, câteva dintre direcțiile importante pe care statul ar trebui să se concentreze și să aloce resurse. Am făcut și un exercițiu de imaginație care a presupus proiectarea realității din RM pentru 3 și 7 ani de acum înainte. Din păcate, majoritatea proiecțiilor au fost pesimiste și descurajante, ceea ce nu înseamnă, însă, că au lipsit ideile sau propunerile utile.

În continuare, puteți citi comunicatul co-organizatorilor.

COMUNICAT. Sâmbătă, 25 februarie, la Chișinău a avut loc training-ul “Economia migrației. Impactul migrației forței de muncă asupra bunăstării populației rămase în țară. Studiu de caz, analiză de impact”.

Ședința a fost organizată de AO IDEA și Asociația pentru Integrare Europeană, în parteneriat cu ASEM, în cadrul proiectului ”Academia Ideilor II” și a programului ”UE vine la tine acasă!” (susținut de Asociația ”Convergențe Europene” de la București).

Invitatul special al sesiunii, expertul independent Iris Alexe, a coordonat discuțiile dintre participanți, abordând subiecte conexe practice. Dintre acestea, menționăm evoluția emigrației în R.Moldova, mobilul moldovenilor de a emigra, terminologia utilizată în studiile de migrație, tipuri de migrație, factorii push și pull în decizia de emigrație, efectele emigrației asupra populației, caracteristicile demografice ale acesteia, procese adiacente etc.

Proiectul îşi propune drept scop să aducă o valoare adăugată la dezvoltarea unei noi generaţii de tineri, cu viziuni progresiste, ce ar putea contribui la îmbunătăţirea climatului socio-economic în R.Moldova.

Activitățile derulate au fost de ordin practic, focusate pe lucru în echipă, pe asistenţă din partea experţilor și bazate pe studii de caz şi simulări.

Beneficiarii proiectului sunt 25 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 – 26 ani.


Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Tudor Cojocariu

Tudor Cojocariu

Român din Moldova. Absolvent al liceului româno-francez "Gh. Asachi" din Chişinău. Licenţiat în Sociologie (Universitatea București). Master în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (SNSPA, Bucureşti). Responsabil de proiecte la Departamentul...

Ultimele articole