6 termeni din psihologie pe care trebuie să-i cunoască fiecare!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mulți dintre noi cu siguranță s-a întâlnit măcar odată-n viață cu termenul de psihologie, fiind cunoscuți cu această știință mai mult sau mai puțin, de accea îmi propun să enumăr unii termeni psihologici mai puțin folosiți în limbajul uzual, dar care sunt foarte importanți pentru cunoașterea de sine și cunoașterea celor din jur.  

Ambivalență, rigiditate, frustare.. Ați auzit de aceste noțiuni? Le cunoașteți explicația? Dacă doriți să învățați să vă exprimați gândurile mai avansat, acest articol vă poate fi foarte util. Deci – 6 termeni din psihologie pe care trebuie să-i cunoașteți, ce descriu unele stări umane și simptomatica lor.

  1.  Frustrare. Practic, fiecare dintre noi a simțit măcar o dată în viață starea de neputință, a întâlnit obstacole în realizarea unor obiective,  care au devenit o povară intolerabilă și motivul pentru a renunța la absolut tot. Asta este frustrarea. Când ai obosit de tot și nu mai vrei nimic. Această stare poate fi depășită, iar principala modalitate este să conștientizezi acest moment și să-l primești. Starea de tensionare, tensiunile mintale te vor mobiliza pentru a lupta cu o nouă provocare. 
  2. Procrastinare. „-De mâine încep o cură de slăbire! Sau nu, mai bine de luni.. – O să finisez acest lucru când o să am dispoziție. Mai este timp.. -Voi scrie mâine… Nu e obligatoriu azi.” Vă sunt cunoscute acest gen de fraze? Le-ați folosit măcar o dată în viață? Păi bine, asta este procrastinarea, adică amânarea lucrurilor de făcut, pe mai târziu. O stare de spirit complicată. Când știi că trebuie să faci, dar nu ai dorință. Deseori, această stare este însoțită de un chin interior pentru că nu ai îndeplinit o acțiune pe care ai planificat-o. Asta este diferența principală dintre lene.  Lenea – este o stare în care omul e indiferent de tot ce se întâmplă, dacă nu va îndeplini anumite obiective, pe când procrastinarea este o stare de retrăire emotivă. De fapt, procesul este unul normal și caracteristic multor oameni, dar nu trebuie de făcut abuz. Principalul mod de a evita această stare – motivația și plasarea corectă a priorităților.  
  3.  Behaviorizm.  O direcție a psihologiei, la baza căreia nu se află conștiința, ci comportamentul. Reacția omului la un stimul extern. Mișcări, expresii faciale, gesturi – toate aspectele exterioare au devenit obiectul de studiu al behavioriștilor. Fondatorul acestei metode, americanul John Watson a presupus că prin observație se pot anticipa, forma sau modifica anumite tipuri de comportament. 
  4. Ambivalență. Cu acest concept sunt scenariștii de thrillere psihologice. Deci, ambivalența este atitudinea duală față de cineva, iar această atitudine este absolut polară. Spre exemplu dragostea și ura, simpatia și antipatia, starea cu care se confruntă persoana în același timp față de cineva. Acest termen a fost introdus de Eugen Bleuler, care a confirmat faptul că această stare este unul dintre semnele de schizofrenie. 
  5. Rigiditate. O stare în care persoana nu este pregătită de a face anumite acțiuni din teama de a nu apărea circumstanțe neprevăzute. O persoană rigidă este un ostatic al stereotipurilor. Ei de obicei sunt pedanți, îi enervează incertitudinea și neglijența. 
  6. Empatie. S-a întâmplat vreodată să retrăiți niște stări împreună cu o persoană care vă povestește ceva? Susțineți emoțional o persoană din anturaj? Înseamnă că sunteți o persoană empatică.  Empatia este înțelegerea sentimentelor unor persoane și disponibilitatea de a oferi un sprijin. Acest lucru se întâmplă atunci când o persoană se pune în locul alteia, simte toare emoțiile, retrăirile , trăiește povestea lui, dar totodată rămâne rațional.  

Și nu uitați: Comportamentul este o oglindă în care fiecare își expune propria imagine! 

Comentarii