Ziua Tăcerii: DA sau BA?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe parcursul a 3 ani am văzut de mai multe ori cum ”experți”, analiști și lideri din opoziție își modifică retorica în dependență de circumstanțe, și parcă ar fi normal, doar că la Chișinău totul pare a fi mai degrabă în bătaia vântului. Am spus de mai multe ori, că calitatea ”experților” o putem deduce din situția din țară, și aici le joacă în detriment tot sondajele făcute de dânșii prin care râvnesc să scoată în evidență că majoritatea cetățenilor sunt nesatisfăcuți. Țin să vă reamintesc ceva pentru început.

Opoziția a cerut și alegerea președintelui prin vot direct, și chiar au colectat semnături împreună cu Usatîi și socialiștii. Au cerut și reducerea numărului deputaților, și eliminarea imunității, și alegerea deputaților de către cetățeni (video aici). Dar îndată ce guvernarea le-a respectat cerințele, toată gloata de analiști și ”experți” au început să schimbe prioritățile invocând că o fi o rea intenția de-al lui Vlad Plahotniuc.
Acum, cu memoria împrospătată putem trece mai departe.

Astăzi, toată gloată de ONG-uri cu ”experți” și analiști ”liberi” încep să speculeze la tema cu ziua tăcerii. Intenția de a elimina ”ziua tăcerii” vine după cazul cu nevalidarea alegerilor pentru funcția de Primar de Chișinău pe motivul agitației electorale în ziua alegerilor, fapt până când interzis prin lege. Ne reamintim cu toții ce tam-tam s-a făcut după asta. Dar mai interesant este cine a acționat orchestrat.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte.

Ceva nou la prima vedere, se dovedește a fi nimic altceva decât încă o făcătură.

În listă sunt 37 de organizații, și desigur nu sunt toți din gașca ”liberilor”, mai mult la număr, dar atenție la cei subliniați.

ADEPT – Igor Boțan –  cu emisiunea lui de propagandă la TV8 (împreună cu obijduitul de PDM Andrei Popov)
IDIS – Igor Munteanu – recent și-a anunțat candidatura din partea blocului #ACUM (PAScuDA) pentru alegerile parlamentare.
CIJ și API – ong-uri care condamnă tot ce se poate, o virgulă pusă cumva altfel de cineva din democrați și tac de fiecare dată când Năstase agresează verbal și fizic jurnaliști care nu-i suflă-n borș și la fel tac când Maia Sandu limitează accesul presei la evenimentele lor.

Nimic nou sub soare. Mereu aceleași fețe apar pentru a îndrepta opinia publică în direcția necesară opoziției. Popovi, Boțani, Natașe, Cornelii, Aline, Nantoi, Arcadii care le face sondaje și desigur toată pliada de canaleTV8 și portaluri de știri care ultima dată au verificat veridicitatea informației la cererea profesorului scriind teza de licență în cel mai bun caz. Mulți nici nu sunt jurnaliști acolo.

Înapoi la Ziua Tăcerii.

Atunci toți au uitat că în capul mesei trebuie să stea legea, iar acțiunile lui Năstase eu le calific ca fiind grosolane dat fiind faptul că el se consideră mare jurist. S-a dat uitării și faptul că actualele prevederi legale au fost intens promovate chiar de PLDM, aliații lui Năstase, mai ales în ceea ce privește interzicerea susținerii din exterior de care s-a bucurat Andrei Năstase în acea campanie electorală.

Evident, pentru a evita un asemenea scenariu provocator, deja experimentat, din partea platformiștilor în ziua alegerilor parlamentare, guvernarea a decis să elimine ziua tăcerii prin lege. Așadar, toți o să poată face agitație și-n ziua alegerilor, doar că să o facă la o distanța nu mai mică decât 100 de metri de la secția de vot. Ce o să se primească din asta deja o să vedem.

Cert este că frustrarea opoziției vine anume pentru faptul că sunt lipsiți de posibilitatea de a repeta scenariul din Chișinău apoi în fiecare circumscripție uninominală cu scopul de a compromite alegerile. Și pe acest fundal, eu spun DA eliminării interdicțiilor de a face agitație în ziua alegerilor.

Concluziile vă aparțin.

Pace 😉

Comentarii