Ziua în care a fost deconspirat autorul fraudei bancare. Platon recunoaște că a fost implicat în schemă.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Săptămâna a început cu știre bombă. Exact la miezul zilei în fața presei a apărut șeful procuraturii anticorupție ca să ne anunțe despre o schimbare de macaz în dosarul fraudei bancare. Potrivt lui Viorel Morari (vezi aici), arhitectul dar și autorul furtului de la Banca Națională este nimeni altul decât Veaceslav Platon!

Afirmațiile par de-a dreptul incredibile, întrucât nimeni până acum nu lega numele controversatului om de afaceri cu acest jaf. Până azi se credea că bancherii lui Platon nu au avut acces la conturile Băncii de Economii, gestionate pe atunci de Ilan Șor. Astăzi, însă, procurorii afirmă că au acumulat suficiente dovezi pentru a demonstra în instanță că Platon a furat în noiembrie 2014 de la Șor aproximativ 800 de milioane de lei.

Morari spune că subalternii lui au adunat probe ce l-ar incrimina pe Platon în cadrul unor percheziții, în primul rând, la Moldindconbank, despre care se vorbește că este controlată de bănuit, dar și la Victoriabank, Agroindbank și Asito. Dovezile au fost mai mult decât suficiente pentru a convinge judecătorii că trebuie să elibere un mandat de arest pe numele lui Platon. Doar că…ia-l de unde nu-i. Raiderul numărul unu din spațiul CSI a știut, cel mai probabil, de „vizita” mascaților și a părăsit țara. În același timp, însă, nu ezită să se apere.

Reacția incredibilă a lui Platon

La doar câteva minute după acuzațiile procurorului, Platon, care recunoaște că este în Ucraina, a venit cu o reacție. Acesta a declarat pentru Unimedia că „cei care au furat miliardul încearcă să schimbe accentele de la adevăratul beneficiar al furtului care este Vlad Plahotniuc. Am dovezi în acest sens, iar din păcate, fără voia mea am fost prins în această afacere”. Versiunea cu implicarea lui Plahotniuc am mai auzit-o de la Mihail Gofman dar și Sergiu Sagaidac. Nouă este afirmația că “fără voia mea am fost prins în această afacere”. Asta, din câte înțeleg eu, omul recunoaște că a fost una dintre piesele mecanismului de sustragere a banilor de la Banca de Economii, dacă nu chiar autorul schemei.

Gofman – demon sau înger?

Cât privește schimbarea accentelor în elucidarea fraudei bancare, despre care a pomenit controversatul om de afaceri, o tentativă în acest sens se conturează de la Washington. Vorbesc despre încercările companiei americane angajate de Gofman să intervină în „elucidarea”furtului de la cele trei bănci. Presa s-a grăbit să mediatizeze știre despre faptul că „Frontier Solutions” a expediat o scrisoare, pe numele procurorului general interimar Eduard Harunjen, prin care compania îl informează despre inițierea unei investigații în SUA. Dar nimeni nu s-a prins că este vorba de acțiunile unei companii private, angajate de o persoană, sau un grup îngust cu anumite interese și nicidecum de acțiunile justiției americane.

Frontier Solutions a fost plătită pentru a crea o impresie greștiă opiniei publice, dar și pentru a-l scoate pe Gofman uscat din mocirla în care s-a băgat. Mulți î-l cred martir doar că acest “înger” a aruncat cu declarații tari, după care a fugit de justiție. Zice că știe multe, dar evită să colaboreze cu procurorii. Or, potrivit legii, el trebuie să răspundă panl dacă nu se prezintă la audieri sau face declarații mincinoase.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole