ZIM GAZ 12 – un trofeu în umbră

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Primul președinte al Moldovei declară drept evidență vinderea la un preț mic a unor mașini de la Baza auto a Guvernului, care au ajuns în presupusa colecție a celui de-al treilea președinte.
Cam încurcată afacere. Să le luăm pe rând, dar exclusiv cu referire la presă, pentru că în declarația de venit a lui Vladimir Voronin nu figurează nici o mașină. Nici măcar cea pentru care în 2010 a fost premiat la prima expoziție de mașini de epocă organizată la Chișinău. CNI urmează să ne spună dacă această colecție amețitoare de automobile pe care se pretinde că le-ar deține președintele comuniștilor există în realitate. Ancheta a demarat. Declarația de venit este publică și nu amintește de vreo achiziție în ultimul an, precum nu face corectări la declarațiile anterioare.
Deci, presa scrie că două dintre mașinile păstrate pentru delegații oficiale pe timpul lui Snegur, altele decat ZIM-ul pomenit mai sus, au ajuns în proprietatea liderului PCRM. Jurnal de Chișinău pretinde că tranzacția a avut loc în 2006. Potrivit surselor citate, muritorii din rândul colecționarilor nu au avut acces la automobilele jinduite de președintele de atunci, deși oficial au fost vândute la licitație cu strigare. Evident, spune Snegur, prețul a fost unul mic. Costul estimativ al celor două mașini este de 180 mii de euro, sumă exorbitantă în raport cu salariul de președinte în Moldova, fapt ce ar explica omiterea acestor achiziții din declarațiile pe venit.
Totuși, ziarul Timpul a descoperit recent cele doua autoturisme, un ZIL 41047 şi un GAZ 1402, în Garajul lui Voronin. Ultimul neagă că ar deține colecția de la care publicul a intrat în delir, prețul acesteia fiind de cca 70 mln lei. Voronin neagă existenta colecției, dar de bună voie și nesilit de nimeni recunoaște că automobilele de epocă îi aparțin. În context, ca un politician sadea, Voronin a promis că va dona statului într-o zi mașinile retro din inexistenta colecție.
Pentru că de azi pe mâine lucrurile se schimbă în declarațiile non-oficiale de venit ale liderului PCRM, să ne amintim că în 2010 Voronin a fost unul dintre câștigătorii primei expoziții internaționale de automobile de epocă de la Chișinău. Trofeul i l-a adus atunci un ZIM GAZ 12, despre care de asemenea nu se menționează nimic în declarația de venit depusă în 2010, 2011, 2013 și nici în 2014.

S-ar zice că există niște automobile în proprietatea lui Voronin, dar oficial nu sunt. S-ar zice că liderul PCRM oficial jinduiește europenizarea țării, dar propria prestație rămâne pe vechi. S-ar zice că trăim într-o țară de drept, dar oare suntem toți egali în fața legii?

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole