Zi de sărbătoare pentru democraţii din ţară !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Zi mare şi deosebită pentru toţi democraţii din Republica Moldova. Preşedintele PDM, Marian Lupu, împlineşte 47 de ani, acesta s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălți. 

Din anul 1991, Marian Lupu a activat în cadrul Departamentului de Relații Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, parcurgînd calea de la specialist principal, apoi șef de direcție și în cele din urmă în anul 1997 devine director al Departamentului de Relații Economice Externe. Concomitent, în perioada 1992-2000, a fost director executiv al Programului TACIS- Moldova.

Urmează cursuri de specializare în macroeconomie la Institutul Fondului Monetar Internațional din Washington (1994) și cursuri de comerț internațional la Institutul Organizației Mondiale a Comerțului din Geneva (1996).

La 24 mai 2001 este numit prin Hotărâre de Guvern în funcția de viceministru al economiei. Marian Lupu a coordonat în această calitate activitatea departamentelor Relații Economice Externe și Comerț din cadrul Ministerului. La data de 5 august 2003, este numit prin Decret Prezidenţial, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova.

Pe 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista PCRM, deși nu este membru de partid. La 24 martie 2005 este ales în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova cu 65 de voturi (dintr-un număr de 101). Fiind președinte de Parlament, Marian Lupu s-a bucurat de o înaltă încredere şi simpatie din partea societăţii.

În 2009, ca urmare a crizei politice profunde din ţară, Marian Lupu părăseşte PCRM şi aderă la Partidul Democrat din Moldova, iar în scurt timp a fost ales de Congresul PDM, preşedintele formaţiunii. După anticipatele din 29 iulie 2009 cînd PCRM și PDM aveau în sumă 61 mandate (numărul necesar pentru alegerea șefului statului) Marian Lupu a refuzat coaliţia cu comuniştii, cu toate că i se propunea funcţia de Preşedinte de ţară.

Refuzul lui Marian Lupu, a făcut posibilă crearea unei noi majorităţi Parlamentare democratice, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), cu PL, AMN și PLDM. Noul Guvern proeuropean a primit în scurt timp sprijinul Uniunii Europene şi au început negocierile pentru aderarea ţării noastre la UE. În decembrie 2010, Marian Lupu a fost ales preşedinte al Parlamentului şi a deţinut această funcţie pînă în aprilie 2013. A fost preşedinte interimar al ţării din decembrie 2010 pînă în martie 2012.

În august 2012, în cadrul Congresului Internaționalei Socialiste din Cape Town, Marian Lupu este ales în calitate de vicepreședinte al Internaționalei Socialiste. Marian Lupu reprezintă în cadrul Organizației spațiul Europei de Est și Comunitatea Statelor Independente.

Pînă la Marian Lupu, nu a fost nici un politician şi nu ştiu dacă va mai fi unul după el, care să refuze de două ori funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, doar pentru păstrarea majorităţii Parlamentare democratice şi pentru evitarea alegerilor anticipate, care în mod evident ar fi dus la slăbirea economiei şi aşa firave a ţării, la pierderea credibilităţii Republicii Moldova ca partener serios al UE, dar şi la nemulţumirea cetăţenilor.

Pe tot parcursul activităţii sale politice, Marian Lupu a dat dovada de multă responsabilitate şi a demonstrat că este un important factor de echilibru pentru politica moldovenească.

La mulţi ani fericiţi şi toţi democraţi, domnule Preşedinte !

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole