Efectul unei investigații controversate dar utile: Năstase recunoaște că a vrut să ascundă unele transferuri de bani

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Zică lumea ce n-ar zice dar trebuie să recunoaștem că investigația KIV-FRA 2 este un succes mediatic. Admit că acest produs este o comandă politică cu un scop îngust, dar, în același timp sunt convins că are un efect benefic. Datorită războiului politic dintre Plahotniuc și Țopi, noi muritorii de rând aflăm adevăruri. Evident că amploare nu poate fi comparată cu scandalul Watergate, dar mi-a amintin de această investigație a jurnaliștilor americani, care a culminat cu demisia președintelui Nixon. La noi, însă, în urma unei investigații cineva s-ar putea să nu ajungă nici măcar candidat la președinție.

Incredibil, dar de importanța filmulețului KIV-FRA 2 ne convinge însuși Andrei Năstase care deja de două ori a credibilizat investigația, după ce a recunoscut anumite lucruri. Ultima dată a recunoscut, la N4 la emisiunea lui Gheorghe Gonța. că și-a implicat atât mama cât și soacra în transferuri de bani dubioși. Este vorba de 101 mii euro de care i-a scos de pe contul mamei sa sale și de 96 de mii de la socră-sa. Ce-i drept, politicianul susține că banii au proveninență legală. Câștigați cu sodiarea lui de avocat. Cică a folosit oameni apropiați pentur că nu are încredere în autorități. Bine, domnule Năstase, dar în 2009 când ai transferat primii bani pe conturile mamei la fel erai în război cu guvernarea?

Apariția investigației din care e lesne de înțeles că Andrei Năstase și Victor Țopa sunt mai mult decât finul cu nașul lovește dur în imaginea platformei DA. Anume din acest motiv se dorește disocierea dintre condamnații Țopa și pretinsul sfând Andrei. Culmea este că Năstase a declarat, în cadrul aceleeași emisiuni, că Victor și Viorel Țopa nu sunt interesați de politică, uitând probabil de probe ce domenstrează contrariul (interceptarea skype dintre Viorel Țopa și Grigore Petrenco)

Probabil, din acest motiv Năstase a plecat ieri din nou la Frankfurt. Today.md a scirsi că emisiunea de la N4 cu participarea politicianului a fost una înregistrată și a divulgat chiar și locul pe care l-a avut acesta în avion. Năstase încearcă, probabil, să-și convingă finanțatorul că își merită banii. Știind că Victor Țopa își cumpără partide cam odată la doi-trei ani (Antimafia lui Mocanu, Liberal-reformatorii lui Hadârcă) după care le aruncă la gunoi, liderul DA se teme de faliment. Rămâne de văzut dacă îi mai dă o șansă, iar ultimul test ar putea constitui alegerile prezidențiale.

Năstase se vrea președinte mai mult ca oricine, dar acest trend de compromitere a imaginii î-l slăbește în negocierile cu Maia Sandu pe care o roagă să renunțe la prezidențiale în favoarea candidaturii lui. Platforma DA vrea să o convingă că are un lider la fel de sincer, cum o percep mulți pe Maia Sandu. Doar că Maia tace și câștigă. Acum un lucru este cert…ideea anticipatelor a murit, iar din războiul platformei DA cu guvernarea are de câștigat Maia Sandu pe dreapta și Igor Dodon pe stânga. Unul din ei nu va accede în turul al prezidențialelor doar dacă democrații vor veni cu un candidat bombă.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole