VREMEA LUI ORWELL

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi în „Republica Moldova” a venit vremea lui George Orwell. A marelui scriitor antiutopic englez.

Asta pentru că guvernanţii de la Chişinău au încercat din răsputeri, timp de (în curând) patru ani de zile să vândă poporului un mit, o utopie. Utopia se numeşte “proiect de succes”, şi presupune securizarea existenţei statului moldovean, vacă de muls din 1991 încoace, pentru încă minim 10 ani, cât va dura întregul proces al negocierilor, preaderării şi aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. După cum îşi poate da seama orice cititor, este vorba despre manufacturarea unei idei naţionale pentru un stătuleţ care administrează un teritoriu al naţiunii române. În continuare voi explica pe larg, în 10 fraze, de ce în „Republica Moldova” a venit vremea lui Orwell.

1. MANIPULAREA ÎNSEAMNĂ ADEVĂR
Moldovenii sunt supuşi unor strategii de manipulare care parazitează pe corpul comunităţii mass-media, denigrând-o şi delegitimând-o în faţa cetăţenilor, astfel fiind compromis câinele de pază al democraţiei şi puterea a patra în stat, presa.

2. STAGNAREA ÎNSEAMNĂ STABILITATE
Moldovenii sunt subiecţi ai unei guvernări defectuoase care comunică public mesaje optimiste cu privire la negocierile de asociere cu Uniunea Europeană şi abolirea vizelor, având în acelaşi timp o agendă ascunsă în care se desfăşoară un război camuflat în mod amatorist pentru principalele afaceri mobile şi imobile care produc profit pe teritoriul stătuleţului de la est de Prut, război care utilizează, pe lângă arma manipulativă a postacilor şi comentatorilor plătiţi, şi arma mult mai eficientă a birocraţiei de stat care, combinată cu interesele de partid (grup infracţional organizat), produc o sabie cu două tăişuri utilizată cu succes în reglări de conturi similare din Asia Centrală ex-sovietică, sabie care se numeşte verticala puterii.

3. URA ÎNSEAMNĂ IUBIRE
Moldovenii sunt învăţaţi, de vreo doi ani şi jumătate, ca într-un fel de terapie de grup diabolică, să-şi urască aproapele doar pentru că acesta (aceasta) are o altă opinie politică, vorbeşte o altă limbă (se vorbesc cu precădere româna şi rusa în „Republica Moldova” – româna în proporţie de peste 75%), are o altă statură, culoare a ochilor, a pielii, o altă orientare sexuală sau un alt statut social, această şcoală a montării psihologice negative existând cu un singur scop: protejarea statalităţii de ameninţarea românească.

4. INCOMPETENŢA ÎNSEAMNĂ PATRIOTISM
Moldovenii sunt convinşi, unii mai uşor, alţii mai greu, că orice eroare a unui administrator de bunuri private sau publice, politician sau funcţionar, este pardonabilă dacă acesta/aceasta îşi probează ataşamentul faţă de valorile unanim acceptate ale grupului.

5. CORUPŢIA ÎNSEAMNĂ PUTERE
Moldovenii sunt tentaţi să preia în dezvoltarea lor individuală traseele biografice ale unor membri ai comunităţii care s-au făcut remarcaţi prin acte de corupţie, evaziune fiscală, omoruri comandate, ameninţări cu moartea sau alte daune, înşelăciune, escrocherie, fraudă, ultraj împotriva bunelor moravuri şi/sau autorităţilor publice.

6. DEMAGOGIA ÎNSEAMNĂ POLITICĂ
Moldovenii sunt făcuţi să creadă că orice nene sau tanti care apare la televizor, radio sau în presa scrisă/electronică şi deplânge cu glas mieros şi vorbă dulce soarta Moldovei şi/sau a moldovenilor este un cetăţean sau o cetăţeană demn(ă) de a exercita atribuţiuni publice.

7. DEZBATEREA ÎNSEAMNĂ CONFRUNTARE
Moldovenii sunt disuadaţi în mod constant şi cronic atunci când încearcă să-şi exprime opinia, iar orice insistenţă a emiţătorului opiniei în cauză asupra unui aspect sau altul este tratată drept lipsă de respect faţă de interlocutor.

8. LUCIDITATEA ÎNSEAMNĂ CONFUZIE
Moldovenii sunt rugaţi frumos de către alţi moldoveni să nu insiste prea mult în cazurile în care au dreptate, sunt întrebaţi, repetat, dacă nu cumva nu li se pare doar că au văzut sau auzit ceea ce au văzut sau auzit, iar dacă persoana (persoanele) în cauză se încăpăţânează să rămână pe propriile poziţii, li se spune că greşesc şi, fără să se argumenteze de ce, se schimbă tema de discuţie.

9. ALIENAREA ÎNSEAMNĂ NORMALITATE
Moldovenii sunt consideraţi bolnavi mintal (psihopaţi) nu numai atunci când ei devin indezirabili unei persoane sau grup de persoane, ci şi atunci când îi examinează unii specialişti în domeniu de la spitalul de profil din suburbia chişinăuiană Codru, cunoscut colocvial prin denumirea mai veche a localităţii, Costiujeni, de multe ori ei (ele) nefiind psihopaţi, ci doar având nevoie de anumite tratamente ne-medicamentoase pentru a depăşi anumite perioade mai întunecate din viaţa oricăreia dintre cele peste şapte miliarde de fiinţe umane de pe planeta Pământ. Apropo, de multe ori cei care-i examinează pe psihopaţi sunt mai psihopaţi decât psihopaţii înşişi.

10. TRĂDAREA ÎNSEAMNĂ ROMÂNIA
Moldovenii sunt consideraţi nazişti şi antisemiţi, antiruşi, şovini, iredentişti, duşi cu pluta, duşi cu sorcova, debili, proşti, tâmpiţi, pe-o fază, căscaţi, nedogiţi, tembeli, înfumuraţi, extra-emancipaţi, prea independenţi, buni de speriat, bătut, schilodit, împuşcat, accidentat, alungat (exilat) atunci când aceştia îşi doresc unificarea paşnică a Moldovei dintre Prut şi Nistru cu ţara de la vest de Prut.

Winston Smith şi colegii lui din Partidul Exterior, fata de la departamentul de literatură care avea să-i devină lui Winston concubină, în cel mai înalt grad de protest împotriva sistemului Aerobazei 1 din Oceania condusă de Fratele cel Mare, O’Brien şi grupul lui de ofiţeri de securitate infiltraţi ca agenţi dubli în rândurile mişcării goldsteiniene de rezistenţă, ei fiind, de fapt, membri de rang înalt ai Partidului Interior, toate aceste personaje literare au corespondenţi în viaţa reală din Basarabia anului 2013.


După ce a secat izvorul hazului (de necaz), am trecut la ironie. După ce a secat izvorul ironiei, am trecut la cinism. După ce a secat izvorul cinismului, am trecut la antiutopie. Aştept cu interes să văd ce se va întâmpla când va seca izvorul antiutopiei.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii