”Vrag naroda”… De 6 iulie, avocatul meu m-a rugat să public acest mesaj

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Filipp Druță, avocatul care mă reprezintă în multiplele dosare pe care le-am intentat personal sau PNL, ori pe care le-am avut intentate contra mea ori a PNL, m-a rugat azi, 6 iulie, să public un text al său de pe FB, postat în limba rusă. Filipp mi-a devenit cunoscut când eram deputat și mi-a adresat niște plângeri legate de abuzurile pe care el le-a numit ”raider”, fenomen care a căpătat răspândire mai târziu. Apoi a aderat la PNL.

Fac remarca: am mai avut doi avocați – Vitalie Nagacevschi, într-un proces neobișnuit contra grănicerilor, care mi-au blocat ilegal accesul în România cu pașaport perfect  valabil românesc, precum și Vlad Gribincea, cu al cărui ajutor am creat un precedent la CEDO în cazul ”Pavlicenco vs Voronin”.

Filipp, ca mulți dintre noi, este din familie de deportați. Rar basarabean, care nu are această durere. Pe bunica și mama mea nu le-au deportat pentru că îl uciseseră pe bunicul patern pe 16 aprilie 1945. Iar pe tatăl meu l-au ucis, la numai 24 de ani, în 1953 – cu numai patru luni înainte de nașterea mea. 

Am avut ca slogan intim al vieții mele afirmația extraordinară din ”Arta conversației”, de Ileana Vulpescu – ”viața mea a fost plină de absența tatălui”…

Filipp Druță a devenit, între timp, un bun jurist și avocat, iar astăzi, când toți basarabenii cu rude deportate, dar și ceilalți, cu suflet, îi deplâng pe cei ce s-au prăpădit prin exterminările antinaționale comuniste, m-a rugat să republic textul de mai jos. O fac în numele basarabenilor români care au avut și care mai au de suferit urmare a deportărilor.

Mai cred că ar fi bine politicienii să rezolve problemele deportaților, pentru care m-am luptat și eu ca deputat, alături de care am fost în marșuri unioniste, decât să meargă pe la monumente și să facă populism politic…

Vitalia Pavlicenco

Filipp DruţaВраг народа.

Я «враг народа» в третьем поколении.

Мой дед был осужден в 1941 за то, что состоял в партии либералов, к 10 годам лагерей. В обвинительном заключении следователь просил расстрел. Дед умер в лагере 1943 на Урале и никто из нас не знает где его могила.

Бабуся выжила в Сибири с тремя детьми, благодаря железной воле и наследственной мудрости, а также благодаря русским людям, в которых „народу” не удалось искоренить человеколюбие.

Мама закончила Томский Университет с отличием и хотя у неё был на выбор любой научный институт СССР, она вернулась на родину, чтобы «поднимать с колен свой народ».

– Larisa nu te întoarce acolo de unde ne-au alungat… – Плача на коленях, просила бабуся маму.

Родина приняла маму с распростертыми объятьями, а седовласые старики снимали шапку перед мамой и кланялись ей:

– Asta-i fiica lui Pavlușa Druța.

Но «народ» проведал, что «враг» занимается наукой. Маме пришлось уйти из Академии наук МССР и работать там, где «народ» не будет опасаться, что его «растлят» буржуазными идеями.

В 1992, когда победила «демократия», среди первых приняли закон Privind reabilitarea victimelor represiunilor politice.

И «народ» решил, что ограбленным землю не возвращать, а их жизнь стоит и сейчас 27 ЕВРО:

«Soţii care nu au întemeiat o altă familie, părinţii sau copiii persoanelor executate în urma represiunilor politice sau decedate în locurile de deţinere specială sau în drum spre ele, care sînt cetăţeni ai Republicii Modova, primesc, la cerere, o compensaţie în mărime de 540 de lei pentru fiecare persoană executată sau decedată, suma fiind plătită în modul stabilit de Guvern…»

Сегодня выли сирены по всей стране.

Этот вой не по мне и не по моей семье, мы не жертвы репрессий, мы враги «народа».

Я враг этому «народу», чья жизнь ничего не стоит.

Я враг „народа” в третьем поколении, и я этим горжусь!

© Filipp DRUȚA 2018

36772312_2115187035161385_3930509135904243712_n

 

 

Comentarii