VRABIA POLITICĂ DIN MÂNĂ ȘI CIOARA ELECTORALĂ DE PE GARD

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu câteva zile înaintea începerii campaniei electorale moldovenești, președintele Igor Dodon a anunțat, că va face o vizită la Moscova unde se va întâlni cu Vladimir Putin. „În cadrul vizitei în Federația Rusă voi avea o întrevedere cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cursul căreia voi aborda chestiuni ce țin de cooperarea comercial-economică și situația actuală privind tranzitarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei”, a menționat președintele moldovean după întrevedrea cu ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasneţov. Pe data de 24 ianuarie, data începerii campaniei pentru parlamentare, Igor Dodon a anunțat, pe Facebook, că va vizita, în luna februarie, toate raioanele din Republica Moldova. Președintele moldovean a scris că întâlnirile nu au legătură cu electorala 2019 și că este sigur că va avea discuții interesante și productive cu locuitorii Moldovei dintre Prut și Nistru. De aici.

Și Partidul Democrat din Moldova a dat startul campaniei electorale. În discursul de lansare, președintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat, că „Partidul Democrat va ramâne la guvernare” și după ce poporul va alege deputații din viitorul Parlament. Declarația este bazată, probabil, pe rezultatele obținute de Cabinetul Filip în ultimi trei ani: stabilizarea financiară, stabilizarea sistemului bancar, reforma salarială și cea a pensiilor, diminuarea contribuţiilor pentru asigurările sociale ori proiectele „Drumuri bune pentru Moldova” ori „Prima Casă”. Proiecte concrete prin care democrații, în ciuda tuturor criticilor, au demonstrat că pot guverna.

Dacă luăm în considerare că programul electoral al democraților stă sub semnul mai vechiului îndemn: „fapte, nu vorbe” și are în față proiecte menite să îmbunătăţească viaţa tuturor locuitorilor dintre Prut și Nistru, convingerea liderului democrat, că formațiunea pe care o conduce va rămâne la guvernare, ar putea fi adevărată.

Partidul Democrat din Moldova ar putea, cu adevărat, să rămână la guvernare doar în condițiile în care vor avea suficiente voturi pentru ca, în viitorul Parlament, să ajungă o forță politică centripetă. Opinia aparține decanului Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova, Alexandru Solcan. „Cred că nu se va ajunge la alegeri anticipate. Cred că în urma alegerilor va fi formată o majoritate parlamentară, va fi constituit guvernul și cel mai probabil acest guvern va fi în jurul actualei guvernări, în jurul Partidului Democrat din Moldova”, a afirmat Solcan. De aici.

Liderii blocului electoral ACUM, Maia Sandu/Andrei Năstase, au preferat să își lanseze campania electorală la București, participând la dezbaterea organizată de Fundația Universitară a Mării Negre cu tema „De la furtul miliardului la furtul alegerilor”. În cadrul acestei conferințe cei doi politicieni moldoveni au sugerat că alegerile parlamentare moldovenești sunt deja fraudate. Principalul argument adus a fost că votul mixt ar avantaja doar Partidul Socialiştilor. „Partidul de la guvernare nu a avut nicio problemă să promoveze insistent un asemenea sistem electoral care avantajează forţele proruse”, a afirmat Maia Sandu. De aici.

Organizatorul acestei conferințe, președintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, a afirmat că alegerile parlamentare moldovenești sunt esenţiale și pentru România. „România își joacă prestigiul în alegerile parlamentare din Republica Moldova. (…) Ceea ce urmează să se întâmple la Chișinău este o sabie a lui Damocles, o responsabilitate pe care România nu a mai avut-o de multă vreme.”  

Constat, că genericul dezbaterii organizate de organizația neguvernamentală pe care o conduce Dungaciu, „De la furtul miliardului – la furtul alegerilor”, este în consonanță cu vocile care, la Chișinău, prevestesc iminența fraudării alegerilor parlamentare. Simpatiile lui Dungaciu pentru cuplul politic alcătuit de Maia Sandu/Andrei Năstase se văd cu ochiul liber. În calitate de cetățean al Republicii Moldova are dreptul la atare simpatii politice.

Mai îngrijorător este îndemnul pe care îl face într-un comentariu publicat recent pe site-ul jurnal.md : Dungaciu ne încurajează să  nu acordăm atenție mișcărilor politice pe care le face liderul neoficial al Partidului Socialiștilor. Potrivit lui, Dodon nu ar avea suficientă forță politică pentru a ajuta socialiștii moldoveni să câștige alegerile  parlamentare. „În ciuda faptului că este cel mai votat politician din stânga Prutului, (…) preşedintele Republicii Moldova nu trebuie crezut ca atare şi nici luat în serios până la capăt“. De aici.

Nu dau crezare tuturor afirmațiilor pe care le face Dungaciu și iau în serios toate acțiunile politice ale președintelui moldovean. Mișcările pe care le face liderul neoficial al socialiștilor trebuie analizate profund, ele nu sunt o perdea de fum ori o diversiune.

Dan Dungaciu are dreptate atunci când afirmă că alegerile parlamentare moldovenești sunt importante și pentru România. Explic: aceste alegeri au loc în timpul deținerii de către statul român a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Apariția unei crize politice între Prut și Nistru ori a unei majorități parlamentare dominate de socialiștii moldoveni ar însemna eșecul diplomației românești nu numai în Republica Moldova.

Și Alexandru Solcan are dreptate: viitoarea guvernare pro-europeană va fi una de coaliție, ori adaug eu, Republica Moldova va avea parte de alegeri parlamentare anticipate în urma cărora va câștiga partida pro-rusească.

Vizita ministrului de externe al României, Teodor Meleșcanu, la Chișinău ascunde în ea îngrijorarea decidenților politici de la București față de declarațiile prin care Maia Sandu/Andrei Năstase resping o alianță post electorală cu Partidul Democrat din Moldova.

Vizita la București a liderilor blocului electoral ACUM este o încercare de a convinge politicienii români că ei pot reprezenta interesele statului român între Prut și Nistru.

Vrabia din mână nu se dă pentru cioara de pe gard. Bucureștiul cunoaște adevărul acestui proverb.

Un număr cât mai mare de observatori români la alegerile parlamentare din 2019 pot scoate orice dubiu de fraudare a procesului electoral.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole