Votul uninominal respins fără argumente

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am așteptat o zi pentru că, recunosc, a trebuit să digerez fluxul masiv de informații privind votul uninominal, venit de la democrați. În cele ce urmează, însă, voi vorbi mai puțin despre ce e rău și ce e bine în reforma propusă de PDM. Este cu mult mai curios să constatăm că, deocamdată, Plahotniuc, nu are aliați, motiv pentru care reforma pare una imposibilă.

Societatea civilă vs. uninominalul

Cea mai trăsnită a fost reacția așa numitei societăți civile. Mai multe ong-uri au anunțat, astăzi, că boicotează dezbaterile publice pe marginea introducerii votului uninominal. Asta pentru că, potrivit lor, societatea este macinată de “o criză social-politică”, motiv pentru care la alegerile din 2018 ar fi bine să ne dăm voturile pe vechi, adică pentru listele partidelor. E și ăsta un punct de vedere, care merită să fie auzit. Din acest motiv, at fi bine să veniți la dezbateri. Nu? E simplu să zici că nu-ți place și nu mai vrei să auzi de uninominal și e mai complicat să vii cu argumente. Explicațiile lor nu țin. Din păcate, Moldova e în criză social-politică de la naștere.

Problema este că organizațiile neguvernamentale aproape că s-au contopit cu opoziția de pe dreapta. Am văzut ong-iști inclusive pe scenele de la proteste, la braț cu Andrei Năstase. Am văzut oameni plătiți din bani americani sau europeni în staff-ul Maei Sandu. Teoretic, nimeni nu le interzice. La modul practic, însă, eu nu mai vreau ca după cortina unui sau altui ong să se ascundă activiști de partid.

Politicul vs. uninominalul

Atât partidele parlamentare, cât și opoziția extraparlamentară deja au spus un NU ferm votului uninominal. Nimic ieșit din comun dacă oponenții de azi ar fi consecvenți în ceea cea ce fac. PLDM, de exemplu, cel puțin, a avut în programul partidului introducerea sistemului mixt (50% deputați aleși uninominal, 50% pe liste de partid). La fel și platforma DA, acum un an, își dorea uninominale. Pentru mine a fost mai importantă reacția mulțimii adunate la mitingul DA, care a salutat initiativa. Astfel, ajungem să constatăm un paradox – Plahotniuc implementează agenda opoziției!

Și atunci care e problema? De ce opoziția reacționează bolnăvicios? Sunt două motive:

1. Partidele de dreapta sunt slabe în provincie
2. Acceptarea ideii uninomanulului înseamnă asocierea cu PDM, fapt inacceptabil pentru partide crescute exclusiv pe valul anti-Plahotniuc

În concluzie, țin să precizez că în cercurile tinerilor, inclusiv pe facebook, nu e la modă să fii pro-reforma a electorală. Ești deștept doar dacă aplici lovituri guvernării. E și asta o valoare a democrației. Eu, însă, Vă îndemn să facem un exercițiu – imaginați-Vă că ideea uninominalului era lansată de Maia Sandu. Așa-i că era privită diferit? Atunci haideți să-I dăm o șansă și lui Plahotniuc. Hiadeți să vedem ce așterne pe hârtie. Să înțelegem mai bine ce presupune votul uninominal, în ce condiții vor putea fi demise deputații, cum rămâne cu deputații diasporei, etc.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole