Votul uninominal, pe agenda Parlamentului! De ce se tem socialiștii?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
După lungi dezbateri publice, după ce așa-numita societate civilă și-a spus păsul, după ce i-am văzut cum căutau să se scuze cei care acum 2, 3 ani promovau ideea modificării sistemului de vot, în sfârșit proiectul de lege privind introducerea sistemului de vot uninominal a ajuns pe agenda Parlamentului Republicii Moldova!

Imediat, deputații din PL, care categoric resping această idee, chiar dacă din punctul meu de vedere uninominalul ar însemna unica șansă ca Mihai Ghimpu și alți membri PL să acceadă în viitorul Parlament, au părăsit sala de ședințe. PSRM a cerut o pauză de 30 de minute.

Cât ține pauza, eu vreau să ne amintim de rezultatul PSRM de la ultimele alegeri Parlamentare și de poza lui Dodon și Greceanâi cu Putin. O poză de nici mai mult nici mai puțin de 20 %. Motiv pentru care acum socialiștii se opun introducerii sistemului uninominal. Pentru că actualul sistem e mai simplu și comod. Este liderul de partid care a ajuns președinte de țară, este Vladimir Putin care vedem că îl primește des pe Dodon la tot felul de întrevederi, mai este de rău de bine un Markel și poftim, pe o listă de partid în Parlament au șansa să ajungă nu 24, dar 54 sau mai mulți chiar deputați socialiști.

Votul uninominal oricum va fi votat în lectură finală doar după avizul Comisiei de la Veneția. Dar până la acel aviz, trebuie de înțeles că uninominalul este singura șansă pentru ca Moldova să cotinuie parcursul european și să ducă la bun sfârșit proiectele majore care ne vor asigura independența energetică – interconexiunea rețelelor electrice cu România, lucru care trebuie să aibă loc până în 2020 și extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, până în 2019.

Cei care nu analizează, dar urmează anumite trenduri, să se mai gândească. Președintele Dodon are acum mai multe poze cu Putin decât la alegerile din 2014. 😉

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole