Votul uninominal l-a făcut deputat pe Vasile Năstase!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am trăit o săptămână pe care, pe bune, o putem numi ”Săptămâna Votului Uninominal”. Și la drept vorbind, toată presa de pe Bîc, fie ea: verde, roșie, albastră, galbenă, independentă, aservită ș.a.m.d, au bombardat cetățenii cu PRO și CONTRA schimbării sistemului electoral. Ideea de Vot Uninominal în sine nu este nouă. Aceasta poate fi găsită atât și-n promisiunile electorale a PLDM-ului în 2013, și-n ale PSRM-ului în 2014. Ba chiar a și fost votată, dar l-a deranjat ceva pe Filat în 2013, și prin coaliție cu PCRM-ul a abrogat schimbările. Socialiștii însă au preluat ideea și au utilizat-o și-n campania electorală din 2014, și-n prezidențialele din 2016. În același 2016, în scena Platformei DA din PMAN, printre revendicările ”Poporului”  în rând cu ”alegerea directă a președintelui se rostea și revenirea la sistemul votului uninominal (vezi aici) pe circumscripții”, unde de asemenea erau prezenți nu doar Năstase&Co, dar și Dodon, și Usatîi, și (și serios?!) Maia Sandu. Și da, Vasile Năstase, care s-a bucurat de mandatul de deputat ales din circumscripția uninominală Telenești în Primul Parlament. Fiind și cel mai tânăr deputat, căruia doresc să-i atrag o deosebită atenție.

 

Deci, Vasile Năstase, cel mai tânăr deputat din primul parlament (la 25-26 de ani), frate cu (deja) avocatul Andrei Năstase, cunoscut mai ales pentru dosarele oamenilor de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. A lucrat la ziarul „Glasul (naţiunii)”, apoi numele lui a fost legat de deetatizarea şi privatizarea postului municipal de televiziune Euro TV, redenumit ulterior EU TV, în calitate de director interimar în 2006. Potrivit foştilor jurnalişti de la EuroTV, Năstase a instituit cenzura, forțându-i-i în cele din urmă să părăsească instituţia. La EU TV, Vasile Năstase a moderat o emisiune „Media Expres”. Atât la această emisiune, cât şi prin politica editorială a postului per ansamblu a făcut campanie pentru PPCD şi PCRM, care formau o coaliţie neoficializată. Ulterior Petru Bogatu a scris: „Este de-a dreptul strigător la cer când un „torpilator” al presei libere încearcă să dea lecții de democrație. Ar fi bine ca dl Vasile Năstase mai întâi să „întoarcă” poporului postul „Euro TV” și să se mai intereseze de soarta acelor ziariști pe care i-a dat afară din motivul că aceștia n-au acceptat să-l slujească pe Voronin, așa cum le-o cerea”, a scris pe o reţea de socializare Petru Bogatu, fost coleg de baricadă cu Andrei Năstase.  Motivarea d-lui Bogatu este evidentă. Printre cei dați afară de la Euro TV a fost și soția lui, doar pentru că a dat pe post un fragment de 7 minute din cuvântarea lui Voronin pentru a face “dovada” că Euro TV serveşte partidului comunist.  Euro TV-ul, condus de Vasile Năstase, s-a transformat dintr-o televiziune apropiată de problemele oamenilor, într-o mitralieră propagandistică care reteza totul laolaltă, inclusiv demnitatea și adevărul. Nici gând de pluralism și echidistanță, o televiziune de partid agresivă și speculativă.

M-am aprofundat un pic în biografia d-lui Năstase pentru a face înțeleasă mai bine o simplă idee. Cel care pretinde a fi, și apare astăzi în presa aservită drept salvator și erou al națiunii, nu este altceva decât un agent, prin intermediul căruia KGB-ul (FSB acum) controlat viața politică și opinia publică din Moldova tocmai de la semnarea Declarației de Independență. Semnatar fiind și Vasile Năstase. De când era încă redactor șef la ziarul ”Tinerimea Moldovei”. Vezi aici lista persoanelor de încredere a KGB-ului. Din acea listă mai fac parte și personalități arhicunoscute ca Oazu Nantoi. Astăzi revoluționar și ăsta. De facto, traseist politic și populist, care la fel ca Năstase, interesele cărora sunt departe de cele a cetățenilor și a țării.

Deci, toată viața sa ocupânu-se de propagandă (Glasul, Euro TV, Radio 10, Antena C), servind pe Voronin, apoi trecut la PPCD (care să nu uităm la susținut în final pe Voronin, prin ce a dezamăgit lumea foarte mult, or vedem și astăzi pe garduri scris ”Roșca Drac”), apare în 2015 în calitate de fondator al unei platforme civice constituite fix la apusul PLDM-ului care ieșit victorios după 7 aprilie 2009 (la ”pro-europenismul” și legăturile PLDM-ului o să mă refer cumva aparte), în baza nemulțumirii cetățenilor de criza politică și economică generată de furtul miliardului, pentru a le prelua puterea și electoratului de dreapta.  Ce am văzut apoi? – Propogandă agresivă pentru a instiga cetățenii la ură. Crearea unui nou partid. Încercarea unei lovituri de stat. – Clasic scenariu.

Câtă credibilitate merită domnul în cauză și apropiații lui, așa numiți experți (în toate) și analiști politici ”independenți” din studiourile Jurnalului și a TV7 (la fel de independente banii furați și spălați prin bănci ca și Moldova de gazul rusesc până când), când ieri spun una, și astăzi se contrazic pe sine însuși? Încă un exemplu de schimbare bruscă a opiniei în dependență de circumstanțele politice este Viorel Cibotaru, președintele de azi al PLDM,  simplu analist politic aservit lui Filat în 2013, (când Filat promova schimbarea sistemului electoral) spunea:
„Principalul avantaj pe care-l văd constă într-o deschidere mai mare de intrare în Parlament a unor personalităţi, în afara sferei de influenţă a partidelor, într-o formulă mai bine organizată. Această lege poate fi privită şi ca un experiment de a da sistemului nostru electoral o latură umană mai pronunţată, în care electoratul să se implice mai mult în alegerea deputaţilor” – Adevărul 2013.

Păi ce s-a schimbat timp de 1 an? – Simplu! După eșecul loviturii de stat, care urma să fie făcută de aliații Năstase, Usatîi și Dodon, despre care la sigur cunoștea și Maia – Guvernarea s-a întărit, iar așa numiții salvatori de opoziție nu au nici capacități, nici echipe care să le reprezinte mutrele în teritoriu. Or majoritatea din ei sunt certați rău cu legea.

Pace!

Comentarii