Votul Uninominal: E timpul să fim stăpâni în Parlament!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Cei din opozitie parca au primit cu sare-n ochi cand au auzit despre intentia lui Vlad Plahotniuc, liderul PD-ului, de a introduce pina la viitoarele alegeri votul uninominal prin care poporul si-ar vota pe cale directa alesii in Parlament.
 
La protestele de anul trecut, Dodon, Usatii, Nastase, Sandu i-au transformat pe oameni in carne de tun, folosindu-i pentru a-si ridica ratingul si a obtine dividende politice, iar acum ii abandoneaza in cel mai josnic mod. Anul trecut, opozitia moldoveneasca ce fel de revendicari au inaintat guvernarii? Poporul sa aiba posibilitatea sa-si alegea direct Seful de Stat. Cine a fost ales in functia de Presedinte e cu totul o alta tema. Dar acum, cind se vorbeste despre introducerea votului uninominal, sa inteleg ca politicienii pe care i-am numit mai sus dau cu piciorul in popor? Socotiti si singuri: aproape 80% din populatia tarii vrea sa-si aleaga direct deputatii in legislativ.
 
Poporul trebuie sa-si aleaga deputatii direct, iar clasa politica (si cea de opozitie, si cea de la guvernare) este obligata moral sa introduca votul de model uninominal. Daca vrem democratii ca afara, democratii moderne, in care vointa poporului sa fie-n capul listei, atunci trebuie sa-i lasam pe oameni sa-si spuna ultimul cuvant. Nu trebuie sa lansam o vânătoare de vrăjitori și să criticam un proiect menit sa-i aduca pe deputati mai aproape de interesele oamenilor. Eu inca nu am vazut o lege care sa fie intr-atat de apropiata de oameni, oferindu-le posibilitatea sa-si demita alesul din Parlament, daca nu sunt satisfacuti cum lucreaza sau de initiativele legislativele pe care le promoveaza deputatul propriu-zis.
 
Pe langa toate expuse mai sus, votul uninominal ar fi o sansa extraordinara pentru diaspora moldoveneasca sa-si inainteze propriul candidat la viitoarele alegeri. Un candidat ce ar lucra pentru interesul conationalilor moldoveni aflati peste hotare, care ar fi mai aproape nevoile si grijile lor. Și-n cazul de fata nu ma refer doar la diaspora, dar si la minoritatile nationale, care mereu se plang ca nimeni nu le promoveaza interesele in structurile de varf ale puterii centrale.
 
Ajunge sa ne bazam pe un grup restrins de oameni, care timp de 20 de ani isi promoveaza propriile interese de ordin personal si le neglijeaza pe cele ale cetatenilor. E timpul sa modernizam clasa politica din tara. E timpul sa fim stapini in Parlament. E timpul sa alegem persoane concrete care sa ne promoveze legi concrete.

Comentarii