Voronin șantajat de Tkachuk. Puterea din partid sau integritatea familiei?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mark Tkachuk a depus vineri mandatul de deputat. Asta înseamnă că în PCRM atmosfera este foarte tensionată. Iar ca argumente, pe lîngă declarațiile de pînă acum, făcute de Voronin și Tkachuk în contradictoriu, privind vectorul extern de dezvoltare a Republicii Moldova, stau și schimbul de replici dintre Artur Reșetnikov și Alexandr Petkov.

Sîmbătă, o parte din comuniști, au organizat un eveniment surpriză, la care au vorbit despre avantajele Uniunii Vamale. Cu toate că în urmă cu cîteva zile, la postul național de televiziune, Vladimir Voronin a declarat categoric că Moldova nu poate adera la Uniunea Vamală din simplu motiv că aceasta nu există.

Nu a fost o surpriză pentru mine ca de la acest eveniment să lipsească Tkachuk și susținătorii săi.

Acum apare întrebarea firească, ce l-a făcut pe Voronin să-și schimbe brusc părerea? Nu că ar fi prima dată, dar totuși pînă acum acesta nu a declarat niciodată că Uniunea Vamală nu există, ca după cîteva zile să vorbească despre importanța acestei uniuni inexistente.

De la persoane din cadrul PCRM, am aflat că acest eveniment nici nu era prevăzut pe agenda partidului, Voronin dînd ordin să fie organizat, abia vineri seara tîrziu.

Imediat după eveniment, cum era și de așteptat, jurnaliștii l-au întrebat pe liderul comunist despre plecarea lui Tkachuk. Și dacă vineri în Parlament, Voronin a spus că ar fi bine ca și alți trădători să urmeze exemplul lui Mark Tkachuk, sîmbătă Voronin a spus că nu este gata să răspundă la această întrebare:

„Dacă vrei despre Tkachuk să-ți spun, nu mă întreba defel. Ce, eu sunt de la poliție, adresează-te la ei. Ne-am înțeles că eu nu-ți răspund, noi nu suntem pregătiți pentru această întrebare.”

Deci nu se mai poate de spus că Tkachuk a părăsit doar fracțiunea PCRM, pentru a pregăti partidul de alegeri. E clar că e ceva putred la mijloc. Iar această schimbare de poziție și reacția lui Voronin, mă face să cred că acum Mark Evghenci îl șantajeză pe bătrîn și face presiuni enorme. Iar depunerea mandatului și tăcerea lui, fac parte din acest scenariu. Atrageți atenția că de la evenimentul la care s-a vorbit despre importanța Uniunii Vamale, au lipsit persoane ca Petkov, Mușuc și Petrenco. Iar cei mai aprigi susținători ai acestei idei, nu pot să lipsească pur și simplu.

Prin urmare, ultimatumul lui Tkachuk pentru Voronin, este ca acesta să schimbe definitiv vectorul extern, pe care să-l promoveze PCRM. În caz contrar, Tkachuk ar anunța plecarea sa din rîndurile PCRM, dar și a unui grup important de deputați, în frunte cu Petrenco, Petkov și Mușuc, din fracțiunea comuniștilor.

Tkachuk recurge acum la șantaj, pentru că Moscova face presiuni asupra lui, deoarece se apropie ziua cînd Republica Moldova va semna Acordul de Asociere și Liber Schimb cu UE, iar Tkachuk prin metodele folosite pînă acum, așa și nu a reușit să schimbe poziția PCRM-lui. Amintesc că anterior, Tkachuk declara că deja există un grup de inițiativă, care lucrează pentru a modifica statutul PCRM, ca să înlocuiască integrarea europeană cu integrarea în Uniunea Vamală. Totuși acest lucru nu s-a întîmplat, deoarece Voronin s-a opus.

Mai pe scurt, Voronin nu este pregătit să dea un răspuns în privința retragerii lui Tkachuk, deoarece încă nu s-a decis ce decizie să adopte. Ori dă puterea întregului partid lui Tkachuk, iar el rămîne doar lider formal, ori mai primește o lovitură serioasă înainte de alegeri, iar Tkachuk anunță că pleacă definitiv din PCRM, iar talibanii săi, în frunte cu Petrenco, Petkov și Mușuc, părăsesc fracțiunea Parlamentară a comuniștilor.

Și nu ar fi probabil atît de greu pentru Voronin să ia o decizie, dacă nu ar fi și iubitul său fecior, Oleg Voronin. Despre acesta, fostul consilier al bătrînului, Valeriu Reniță, a scris în repetate rînduri, că Tkachuk are mai multe materiale compromițătoare, iar o parte din acestea, anume colecția impunătoare de mașini de lux pe care o deține Oleg Voronin, deja Tkachuk le-a trimis presei și au fost publicate.

Rămîne de văzut dacă Voronin va ceda presiunilor lui Tkachuk, iar în următoarele zile, cu siguranță o să avem și un răspuns.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole