Voronin, HĂITUIT! Cine stă în spate?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Chiar şi sondajele comandate şi respectiv plătite de cei doi Vlazi gemeni din CoaIE creditează PCRM-ul cu prima şansă la alegerile din toamnă, pe fondul dezastrului celor 5 ani de guvernare a PLDM, PD şi PL. Alarmantă situaţie pentru ambii puşcăriabili care (încă mai) trag sforile în Guvernul de la Chişinău, dar care privind spre noiembrie deja îşi văd mutrele după gratii! Respectiv, deloc întâmplător, opoziţia comunistă a lui Voronin îşi primeşte lovituri, în plină figură şi tot mai crâncene în ultimul timp. Scopul acestor lovituri este dezbinarea PCRM şi înlăturarea pericolului pentru Federaţia Rusia şi libertarea celor doi Vlazi. Pericol, care se numeşte Vladimir Voronin.

Cine stă în spatele acestor lovituri? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să vedem cine se teme cel mai mult de revenirea lui Voronin la guvernare, fără alianţe de centru stânga, cu PLDM sau PD.

În primul rând e vorba de Federaţia Rusă, după cum am scris şi anterior. Putin n-a uitat şi respectiv nu i-a iertat lui Voronin răsturnarea Planului Kozak şi respectiv lansarea Moldovei pe drumul integrării europene, prin semnarea Planului de Acţiuni RM-UE, traiectorie devenită ireversibilă pentru Chişinău. Moscova dă de înţeles că nu va tolera revenirea lui Voronin la guvernare la Chişinău, fapt confirmat de acutizarea de primăvară a „bolilor” lui Tkaciuk (ca şi în cazul voturilor comune cu PLDM din Parlament, din primăvara trecută) care au reapărut simptomatic, tocmai în prag de start de campanie electorală. După ce a ratat impunerea mesajului prorus şi radical în PCRM, antropologul experimentalist după câteva vizite la Moscova loveşte direct în Voronin şi chiar pleacă simbolic din fracţiunea PCRM, identificându-se cu mişcarea radicală, cu accente extremiste ANTIFA, trăgând după el şi alţi adepţi ai săi din fracţiunea comuniştilor.

Secundo, e vorba de Vlad Filat. Pentru cunoscătorii dedesubturilor scenei politice de la Chişinău nu este un mare secret că încă de la fondarea PLDM Filat are o bună comunicare şi pe alocuri colaborare cu Mark Tkaciuk. Judecând după reacţiile presei controlate de Filat la evenimentele din PCRM, se pare că Mark Tkaciuk are toată susţinerea lui Filat în aceste manevre aplicate cu susţinerea Federaţiei Ruse, scopul cărora este slăbirea lui Voronin şi implicit a PCRM. Filat mizează pe Tkaciuk, în persoana căruia vede un salvator de urgia lui Voronin, care de câteva ori i-a zis direct fostului premier demis pentru acte de corupţie, că îl vrea la puşcărie.

Terzo, e vorba de celălalt Vlad din CoaIE, Plahotniuc. Mass-media afliată lui Mark Tkaciuk de câteva săptămâni îi atribuie agresiv vina pentru cele întâmplate în PCRM lui Plahotniuc, care din spusele talibanilor l-ar fi controlat în ultimul timp pe Vladimir Voronin. În această situaţie iese că Tkaciuk îşi recunoaşte prin plecarea sa din fracţiunea PCRM din Parlament, înfrângerea în faţa păpuşarului din CoaIE, care se pare că se poziţionează tot mai clar geopolitic împotriva Moscovei. De fapt, nu este de exclus şi o colaborare între cei doi Vlazi, într-un proiect comun legat de ciocnirea cap în cap a lui Tkaciuk cu Voronin, respectiv excluderea riscului revenirii hegemonice a PCRM la guvernare, fără a fi necesară o eventuală alianţă între PCRM şi PD, sau PLDM, ecuaţie care inevitabil îi trimite pe ambii după gratii. Ultima versiune pare a fi şi cea mai credibilă, luând în consideraţie şi buna înţelegere din Coaliţia de guvernare, care nu poate însemna decât o alianţă de nedistrus între cei doi Vlazi din CoaIE. Astfel, PCRM este actualmente hăituit de către toţi actorii menţionaţi mai sus: Mark Tkaciuk, interfaţă a Federaţiei Ruse, Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc.

Naivii de ei! Pe cât de puternici, pe atât şi de verzi la minte, tustrei! Ceea ce nu înţeleg ei este că nu poţi lovi în Voronin şi PCRM, astfel ca loviturile să fie cu impact electoral. PCRM este un partid, având pe siglă nu doar o seceră şi un ciocan, dar şi o carte deschisă. Atât ţăranii, cât şi muncitorii de la oraşe, dar şi o bună parte din intelectualii care sunt adepţi ai comuniştilor, nu-l vor trăda niciodată pe Voronin pentru o mişcare radicală, de factura celor care îşi fac acum mendrele în Ucraina. Nici nu ştiu dacă la moment poate exista noţiunea de votanţi PCRM… Există votanţi Voronin! Demonstrat în practică. Dacă nu mă credeţi, vedeţi raitingurile ADEVĂRATE ale lui Dodon, pe urmele căruia merg şi talibanii lui Tkaciuk! 😉

 

P.S. Câteva minute în urmă Mark Tkaciuk a pus un nou şah la Vladimir Voronin.

 

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole