Voronin a cîștigat…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După cum în politică nimic nu-i „pi dijeaba”, excepție nu a făcut nici cazul votului comun de ieri al PLDM și PCRM. Filat și Voronin au făcut barter: noi susținem proiectele voastre, dar voi pe ale noastre și aici ne despărțim (probabil).

Vă amintiți, cu o zi înainte de vot, Voronin a cerut o pauză de o zi pentru consultări, timp în care i-ar permite să negocieze cu Filat și Plahotniuc, astfel să obțină cît mai mult posibil din bătălia dintre aceștea doi. Așa dar, am văzut ce anume s-a votat, dar unele lucruri am putea să le presupunem și care urmau să fie făcute public mai tîziu.

Solicitarile lui Voronin către Filat:

– Anularea votului mixt;

– Anularea legii privind pașapoartele sovietice;

– Modificarea pragului electoral la 7 la suta;

– Declaratia publică a lui Filat prin care anunța că vrea alegeri anticipate.

În schimbul acestora, Voronin îi vota lui Filat:

– Revocarea procurorului general;

– Introducerea CNA în subordinea Guvernului;

– O așa-zisă interpretare a moțiunii de cenzură (fara nici o utilitate);

– Împuterniciri pentru premierul interimar;

– Demiterea judecătorilor Curții Constituționale.

Solicitările lui Voronin către Plahotniuc:

– Anularea votului mixt;

– Arestarea lui Filat în cel mult o săptămînă;

– Declarație publică din partea lui Lupu, prin care să anunțe anticipatele.

– Nevotarea cu Filat a proiectelor menționate mai sus.

Observăm că Voronin le-a pus niște condiții dure. Mai ales în cazul lui Plahotniuc. Acesta ar fi trebuit să renunțe la proiectul său privind sistemul electoral mixt, dar și anunțarea alegerilor anticipate, condiție pusă și lui Filat.

De ce pînă la urmă Voronin a mers cu Filat? Pe lîngă faptul că era mai ușor să negocieze cu Filat (PLDM avea o mai mare necesitate de susținerea PCRM), Voronin a dorit să-l compromită definitiv pe acesta în fața europenilor, trăgîndu-l „ în alianță” cu el. Am văzut deja că Filat i-a dat lui Voronin tot ce a cerut, dar și acesta din urmă a făcut la fel, doar că pot fi fără valoare. Și, aceasta deoarece, majoritatea proiectelor lui Filat ar putea fi contestate și anulate.

Liderul PCRM vrea cu orice preț să-l scoată pe Filat de pe arena  politică. El nu are nevoie ca acesta să fie cu imaginea lustruită în alegerile anticipate. Voronin are nevoie ca Filat să rămînă compromis.

Mă întreb: în cazul cînd Voronin i-ar fi propus lui Plahotniuc să-l aresteze pe Filat, dece acesta nu a acceptat? Probabil, Plahotniuc fie a înteles că Voronin îi vinde gogoși lui Filat, fie i-a convenit ca Filat să se mai compromită. Astfel,Plahotniuc a jucat cu sînge rece, lăsîndu-l pe Voronin să-și devoreze prada.

În concluzie, marele cîștigător este Voronin și nu Filat sau Plahotniuc. Acesta din urmă am putea spune că nici nu a cîștigat, dar nici nu a pierdut, cu excepția faptului că proiectul privind sistemul electoral mixt s-a dus pe apa Sîmbetei, dar și CNA-ul în cazul în care Chetraru acționează la comanda acestuia.

Pe lîngă Voronin, în acest caz îl putem considera  un cîștigător mic pe Ghimpu, care va aduna electoratul dezamăgit de Filat.

Cam asta

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii