“VORBIM ACEEAŞI LIMBĂ FRUMOASĂ!”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

O conaţională, care îşi trăieşte condiţia europeană între Prut şi Nistru, o voce aparte în peisajul mediatic, de la Chişinău, o fiinţă care reprezintă partea lucidă a celor care vor un mers, al ţinutului dintre Prut şi Nistru, spre democraţia de tip occidental, este Victoria Ungureanu, jurnalistă în oraşul ce constituie capitala celui de-Al Doilea Stat Românesc.

Victoria Ungureanu este o Domniţă, cu un prenume predestinat învingătoarelor în viaţa cea de toate zilele. O Domniţă care a poposit pe malurile Dâmboviţei ca într-o lume nouă. Anterior a reuşit să cunoască foarte bine presa de la Chişinău, iar vizita sa, la Bucureşti, din luna martie, 2016, a constituit o şansă de a cunoaşte câţiva jurnalişti din Capitala Tuturor Românilor. Intenţia Domniţei Victoria este să iniţieze proiecte care să contribuie la fraternizarea ziariştilor din stânga Prutului, cu cei din dreapta frontierei momentane, dintre cele două statalităţi mioritice.

Prin publicaţia sa electronică, “Everyday Journalism”, Domniţa Victoria a reuşit apropierea celor ce lucrează în presa scrisă sau electronică, la posturi de radio sau de televiziune, în Chişinău, pretextele fiind evenimente iniţiate de compania de relaţii publice pe care o conduce. Aici fiind vorba de acţiuni unde nu este concurenţă, nici adversitate, doar prietenie şi asta contează cel mai mult, pentru nobila Domniţă.

Experienţa sa, în jurnalism, a început chiar din primul an de facultate. Perioada aceasta a durat cam nouă luni, timp în care a activat la un site de ştiri, unde ziarista Ungureanu a urmărit activitatea partidelor de la Chişinău. Aşa şi-a dat seama, Domniţa Victoria, că ea reuşeşte doar să relateze, ceea ce se întâmplă, în mediul politic, dar, în mod evident, nu avea cum să reuşească să schimbe ceva, motiv pentru care s-a simţit parcă inutilă.

Dar, acum, în jurnalism se simte utilă, pentru că reuşeşte să unească oameni, să construiască prietenii, să genereze viitoare amintiri plăcute. Şi toate acestea o fac mult mai fericită, decât în perioada în care urmărea, zi de zi, ce se întâmplă, în mediul politic. De altfel, ziarista Ungureanu recunoaşte că: „lucrurile evoluează aşa cum îşi doresc personajele politice şi nu se ţine întotdeauna cont de vocea poporului, a cetăţeanului, şi nici a jurnalistului. La Chişinău se spune că politica este murdară. Chiar jurnaliştii care scriu despre politică, ei între ei… nu prea se agreează.”

Domniţa Victoria este convinsă că noua generaţie de jurnalişti, de peste Prut, îşi doreşte foarte mult să treacă peste acest hotar vremelnic, pentru că voinţa este de a avea, în dreapta Nistrului, o presă de nivel internaţional. Şi poarta spre standardele media, de pe mapamond, este România, care ar putea ajuta foarte mult, în această direcţie, pe gazetarii de la Chişinău, comunicarea cu omologii din România de azi fiind un beneficiu major pentru jurnaliştii din România răsăriteană.

Conaţionala Victoria Ungureanu este convinsă că, în câţiva ani, va contribui, de o manieră dinamică, la consolidarea punţii de comunicare modernă dintre jurnaliştii de la Chişinău, cu cei din România de azi, pentru că “avem aceeaşi limbă frumoasă, şi este păcat să nu construim această comunicare, care este în beneficiul ambelor părţi.”

În opinia Domniţei Victoria, cetăţenii de peste Prut vor să îşi aleagă singuri preşedintele pentru că vor să aibă libertatea de a decide, după mai mulţi ani de dominare comunistă, în care locuitorii din dreapta Nistrului s-au temut să spună adevărul. Chiar şi azi se simte o anumită frică în exprimarea opiniilor personale, la cei ce sunt părinţii şi bunicii junilor de azi. Noua generaţie, afirmă jurnalista Victoria Ungureanu, este mult mai deschisă, la dialog, mai curajoasă, şi junii Moldovei de Est răspund la orice întrebare formulată, pe stradă, de un ziarist.

Lumea conaţionalilor din momentana Republică Moldova, este dezamăgită, afirmă Domniţa Victoria, de evenimentele petrecute în ultima perioadă la Chişinău. Asta pentru că lucrurile nu se schimbă, legile au rămas în favoarea anumitor categorii de oameni, în mare parte a celor care deţin companii, afaceri, timp în care cetăţenii de rând rămân cu acelaşi salariu, cu aceeaşi pensie şi cu greu reuşesc, de la o lună, la alta, să se întreţină. De aici porneşte – franc lămureşte situaţia Domniţa Victoria -, atât revolta, cât şi indiferenţa europenilor dintre Prut şi Nistru.

Soluţia fiind, pentru orice mioritic de bună credinţă, revenirea României în graniţele sale interbelice, istorice, cu frontiera pe Nistru, dincolo de care începe lumea dură a răsăritenilor.

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole