Vor mai putea ucrainenii trăi într-un stat unitar şi integru?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aşadar, la Minsk au avut loc o întrevedere între liderii liderii UE, Rusia şi Ucraina. În cadrul acestei întâlniri, Poroşenko a vorbit despre existenţa unui plan de soluţionare paşnică a conflictului din regiunile din Estul Ucrainei, care ar prevedea descentralizarea administrativă, acordarea statului privelegiat pentru limba rusă, precum şi garantarea securităţii participanţilor la negocieri.

În perioada în careare loc un război civil, al cărui durată este greu de prognozat, preşedintele ucrainean dizolvă Rada Supremă, la 26 octombrie urmând să fie aleasă o nouă componenţă. Evident, aceste alegeri vor avea loc fără participarea cetăţenilor din Estul Ucrainei, ceea ce ar însemna că puterea politică de la Kiev va fi monopolizată de reprezentanţii regiunilor din Vest. În condiţiile în care se află ţara, ar justificate şi îndoielile cu privire la corectitudinea întregului proces electoral. În perioada în care „ţara arde” nimeni nu mai are chef să-şi bată chef de astfel de „chestiuni minore”.

Haideţi, să presupunem că războiul civil se va sfârşi cu victoria Kievului şi lucrurile vor reveni la normal. Ucraina va fi nevoită să revină la respectarea dreptului la opinie şi dreptul la asociere. Cetăţenii din regiunile din Est nu vor mai fi aşa cum au fost. Poziţiile lor proruseşti şi antiucraineşti vor deveni mai radicale, iar expresia acestora vor fi noi politicieni şi noi partide, care vor avea mesaje mult mai radicale decât Partidul Regiunilor sau Partidul Comunist. Actuala guvernare de la Kiev înţelege prea bine că aflarea ei la putere este una temporară şi se datorează exclusiv haosului instaurat după „Euromaidan” şi războiul din Est. Din momentul în care Ucraina va reveni la normal, iar întreaga societate va putea fi reprezentată din nou în Rada Centrală, situaţia politică se va schimba radical. Să ne amintim de virajul brusc al ucrainenilor după dezamăgirea în administraţia Iuşcenco, urmată de  victoria lui Victor Ianucovici, în revenirea căruia în marea politică nu mai credea nimeni.

Oare sunt gata ucrainenii şi clasa politică de astfel de evoluţii? Vor mai accepta ei faptul că filoruşii din Est vor avea un vot egal cu un ucrainean naţionalist? Vor mai accepta ei faptul că ciclurile electorale vor aduce, mai devreme sau mai târziu, pro-ruşii la putere? Îmi vine foarte greu să cred.

Nu exclud că majoritatea ucrainenilor îşi doresc un stat unitar şi integru, însă cât de capabili vor mai fi să trăiască într-un astfel de stat?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole