Vom ajunge oare la o confruntare dintre Năstase şi Sandu?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe parcursul acestei săptămâni remarcăm o activizare a liderului Platformei DA Andrei Năstase. Prezent şi foarte activ la mitingul de duminică, Năstase are un meci de disputat cu PDM în ceea ce privește igiena corporală. În acelaşi timp, liderul Platformei a lansat un sait propriu si oferă sfaturi primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu. În opinia lui Năstase, primarul trebuie să-şi dea demisia ca să elibereze acest post pentru candidatul dreptei.

E adevărat că unul dintre liderii dreptei gafează ca de obicei geopolitic, fapt semnalat de Petru Bogatu. Într-o declaraţie făcută în această perioadă, Năstase proclamă că PDM poate să declanşeze un război cu Transnistria, ceea ce-l situează volens nolens pe liderul da-iştilor de partea separatiştilor şi Moscovei. Dar o asemenea atitudine cameleonică devine o constantă în tabăra platformiştilor, mai ales după dorinţa exprimată de Năstase de a pune batista pe ţambalul integrării europene.

În general, ascensiunea dar şi prăbuşirea politică a lui Vlad Filat ne învaţă că trebuie să ne interogăm mult mai atent asupra acţiunilor celor care emit pretenţia de a vorbi în numele dreptei şi se consideră pro-europeni. Năstase este unul dintre liderii care încearcă să ocupe locul rămas liber după avaria pldm-istă.

Cetăţenii ţării au fost deja atenţionaţi cu privire la hibele lui Năstase – colaborarea cu forţele pro-ruse, rolul de valet al oligarhilor Ţopa, lipsa unui demers constructiv, găinăriile în gestionarea propriei averi. Toate aceste alunecări dar şi greşeala politică comisă în timpul alegerilor prezidenţiale – cedarea benevolă a poziţiei de lider al dreptei Maiei Sandu – a făcut ca ratingul formaţiunii pe care o conduce să scadă vertiginos, chiar dacă rămîne la limita de 6%. Şi, totuşi, Năstase are o calitate de netăgăduit – el nu cedează cu una cu două şi e gata să se înfrunte din nou.

Deocamdată nu prea este clar cu cine vrea să lupte Năstase. Sigur, ţinta oficial proclamată este Plahotniuc. Şi, totuşi, obiectivele se schimbă. Situaţia Platformei DA nu este identică cu cea din 2015. Protestele au propulsat atunci această formaţiune în situaţia în care Năstase nu avea nici un competitor pe dreapta. Pe parcursul anului 2016 poziţiile Maiei Sandu s-au consolidat şi la un moment dat Năstase s-a trezit că este în întregime eclipsat de fosta „prietenă de drum” a lui Filat. Retragerea din cursa prezidenţială a lui Năstase a fost o mărturie a propriei neputinţe de a o înfrîna pe Sandu.

Activizarea lui Năstase din ultima perioadă reprezintă cu siguranţă o tentativă de a schimba raportul de forţe pe dreapta. Da-iştii nu pot tolera la nesfîrşit supremaţia Maiei Sandu în condiţiile în care ea este considerată o nepoftită care îi privează pe platformişti de rodul muncii lor. Din această cauză, Năstase va face tot posibilul ca s-o detroneze pe Sandu. Sigur, aceste operaţiuni de „mazilire” vor trebui să fie bine camuflate pentru că orice atac frontal asupra Maiei Sandu ar putea să aibă efecte adverse.

Această confruntare neanunțată pe dreapta, ascunsă în dosul unei camaraderii bine mimate de Sandu şi Năstase, pune anumite probleme şi în faţa Partidului Democrat. Orice atac al PDM asupra unuia dintre liderii dreptei, dacă nu este mortal, îl avantajează în confruntarea cu celălalt. În fond, PDM îşi poate creşte propriul adversar alegînd în cine să lovească. O mai multă atenţie acordată lui Năstase îi poate crea şanse în plus pentru a o marginaliza pe Sandu.

Observăm că Năstase este astăzi ţinta favorită a PDM ceea ce poate să însemne şi o mână de ajutor dată în mod specific liderului da-iştilor. Risc să presupun că PDM ar dori ca ratingurile de susţinere a lui Năstase şi a lui Sandu să se egaleze şi va acţiona pentru a atinge acest scop. În asemenea condiţii, PDM ar putea să iasă din joc, lăsîndu-i pe cei doi „aliaţi naturali” să declanşeze pe dreapta  un război final, pînă la autonimicire totală.

 

Comentarii