Vlogger de doi galbeni: Unionistul Dorin Galben fură imaginea vloggerului rus Nicolai Sobolev

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Probabil doar o persoană care nu are acces la internet nu a auzit noțiunea de videoblog. Fiecare din noi a privit măcar o singură dată o creație a unui oarecare videoblogger. Să știți că există și în Moldova astfel de meseriași, urmașii lui Ilie’s Vlogs încearcă prin diferite metode să atragă atenția asupra lor folosind diverse teme începând cu sărăcia, politica, muzica, naționalismul, cultura și oricare temă posibilă. Unul din tinerii vloggeri moldoveni este jurnalistul care se arată ca fiind unionist, Dorin Galben. După ce a lucrat o perioadă îndelungată la Timpul, la o televiziune unionistă, acesta a decis că-i vremea să își lanseze o emisiune de autor pe Youtube.

Unul din factorii importanți pentru a crea content bun este talentul. Altceva ce te face vizibil este o imagine frumoasă, trebuie să arăți bine ca spectatorii să dorească să te vadă mai des și să îți urmărească emisiunile nu doar atunci când le văd accidental pe facebook.

Personal mai urmăresc clipurile video pe care le postează Dorin Galben, youtube-ul nostru este cam sărac și suntem nevoiți și noi să privim ce avem. Ieri, un prieten mi-a trimis un clip video al vloggerului rus, Nicolai Sobolev. În acesta se vorbea despre starea lucrurilor în Rusia, despre sărăcie, despre cum trăiesc oamenii în orașele mari și despre cum trăiesc oamenii în provincie. Probleme sociale care atrag atenția tuturor, probleme care le cunoaște toată lumea și care adug multe vizualizări din cauza că se pune accentul pe emoții. Am căutat niște informații despre Sobolev și am găsit că la alegerile prezidențiale din Rusia, când exista un pericol mare de invalidare a alegerilor pe care Putin trebuia să le câștige din cauza prezenței slabe la vot, acesta chema oamenii să voteze. În acea campanie au fost implicați cam toți lacheii lui Putin care se numesc artiști.

Atunci mi-am amintit că Dorin Galben la fel, cu succes reușește să combine subiectele sociale care atrag publicul și cele politice, care aduc beneficii unor politicieni și posibil un bonus la reclamă celui care face acest content.

În esență, tactica este una foarte eficientă. Te poziționezi ca fiind un vlogger unionist, atragi evident publicul anti-rus. Aceștia cu o probabilitate de 90% nu îl urmăresc pe Nicolai Sobolev, pentru că, nu este stilul lor. Mai mult de atât, Sobolev nici nu este popular în Republica Moldova. Tehnicile folosite de către un content maker cu 4.5 milioane de urmăritori cu siguranță sunt eficiente pentru orice public.

Deci, pentru a compara cei doi vloggeri, vă invit să urmăriți două filmulețe. Unul filmat de către Dorin Galben, care vorbește despre beția moldovenilor, o temă care pune în gardă orice moldovean și tema sărăciei și inegalității sociale, temă care o discută orice rus și nu numai, abordată de către Nicolai Sobolev.


Pe lângă contentul apropiat ca sens, haideți să ne uităm mai atenți la imagine. Stilul de îmbrăcăminte care seamănă foarte mult îl lăsăm la o parte. Este unul foarte des întâlnit printre tinerii de acum, un trend. Dorin Galben este atât de pasionat de creația lui Nicolai Sobolev încât a decis să îi copieze coafura (ei bine, poate spune că și asta e una în trend și o poartă cam toată lumea.) Dacă urmărim atent modul în care gesticulează cei doi, la fel avem multe asemănări. Dar cea mai importantă asemănare, care m-a amuzat foarte mult este peretele. Chiar și fonul, un perete din cărămizi i l-a furat.

Așa și trăim, un vlogger unionist fură imaginea de la un vlogger rus.

P.S. Poate Dorin Galben a recunoscut acest lucru și eu nu sunt la curent?

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole