Vladimir Voronin: Eu văd Republica Moldova în Uniunea Europeană!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Azi  în studioul Unimedia, a fost prezent liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin. Acesta a făcut mai multe declarații, care se cam bat cap în cap însă, cu ultimele acțiuni intreprinse de PCRM.

Cu toate că comuniștii au organizat mai multe acțiuni anti-europene și un protest după ce Republica Moldova a a parafat Acordul de Asociere cu UE, Vladimir Voronin a declarat totuși că vede viitorul țării noastre anume în Uniunea Europeană. Doar că, în viziunea liderului comunist,  acest lucru o să fie posibil după cel puțin 30 de ani, deoarece încă nu suntem pregătiți din punct de vedere economic și trebuie să ne modernizăm.

„Integrarea este o noțiune mai largă decît modernizarea. Pentru a se integra în Europa, Moldova trebuie mai întîi să fie modernizată, să fie adusă la standardele europene pe toate domeniile, pe toate dimensiunile”

Desigur că sunt de acord cu ce a declarat dumnealui, pentru că este evident, Republica Moldova încă are mult de lucru la multe capitole, pînă cînd o să ajungă a fi la nivelul statelor europene. Totuși sunt mai optimist în ce privește termenul aderării. Trebuie doar voință, consens politic și multă muncă. Iar Vladimir Voronin este cel care poate oferi acest consens. Astfel încît integrarea europeană să fie o prioritate pentru toate partidele, indiferent de culoarea politică.

Amintesc că ultima declarație pro-europeană, Vladimir Voronin a făcut-o în cadrul emisiunii Fabrika, din martie 2013.  Atunci dumnealui a afirmat că nu intenționează să renunțe la integrarea europeană a țării:

„Calea dezvoltării strategice a Republicii Moldova este orientată spre scopul de a deveni membru al familiei europene.”

Acestea, dar și declarații din anii trecuți, mă fac să cred că liderul PCRM, este un pro-european convins, iar toate protestele anti-europene care au fost organizate de partidul pe care-l conduce, nu au fost susținute de dumnealui. Ori cred că în PCRM sunt două tabere, una pro-europeană, iar alta pro-euroasiatică. Din cauza că pro-europenii comuniști au rămas în minoritate, politica partidului este dirijată de pro-rușii lui Tkcaciuk.

Știm că Vladimir Voronin este unul din promotorii integrării europene a Republicii Moldova, iar eu știu că tot dumnealui este acea persoană care poate ajuta și scurta drumul către UE. Și sper în acest sens ca la viitoarele ședințe ale Parlamentului, fracțiunea PCRM să nu facă show-uri de prost gust, dar să vină cu proiecte de legi bune și să le susțină pe cele ale deputaților din Coaliția Pro-Europeană.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole